Europoslanci sú znepokojení počtom stíhaných novinárov a whistleblowerov

Europoslanci sú znepokojení počtom stíhaných novinárov a whistleblowerov Reprofoto RTVS

Znepokojenie nad rastúcim počtom súdnych stíhaní novinárov a whistleblowerov, teda ľudí, ktorí verejne upozornia na neprávosti, v krajinách Európskej únie dali najavo niektorí poslanci Európskeho parlamentu.

Vyzvali k vzniku jednotnej európskej legislatívy, ktorá by mala donucovací charakter. Európska komisia by podľa nich mala do konca roka prísť s návrhom riešenia, ako pokusy o umlčanie novinárov zastaviť, píše agentúra AFP.

"Potrebujeme smernicu, aby sme dosiahli minimálne štandardy v celej EÚ," myslí si nemecký europoslanec Tiemo Wölken, zodpovedný za vypracovanie únijnej správy o týchto "rubíkových procesoch". Podobné stíhania "sú v celej Únii stále používanejšie, v prostredí, ktoré je k novinárom, ochrancom ľudských práv a mimovládnym organizáciám stále nepriateľskejšie," vyhlásil.

Wölken tiež pripomenul niekoľko významných stíhaní novinárov z posledných rokov s cieľom ich umlčať. Environmentálny inštitút v Mníchove čelil stíhaniu kvôli informáciám o používaní pesticídov v ovocných sadoch v Južnom Tirolsku v Taliansku, web EUobserver sa musel brániť po článku o britskej agentúre, ktorá pracovala pre maltskú vládu. Prenasledovaniu čelila aj maltská investigatívna novinárka Daphne Caruanaová Galiziová, zavraždená v októbri 2017.

Tieto procedúry často zasahujú do jurisdikcie niekoľkých krajín a podľa Wölkena je preto potrebné zjednotiť pravidlá vo všetkých krajinách, aby sťažovatelia nemali tendenciu začať stíhanie tam, kde majú väčšiu šancu na pochopenie a podporu u miestnych súdoch, píše AFP. Europoslanec tiež navrhol založiť fond, ktorý by finančne podporoval obete týchto stíhaní.

"Príliš často sú novinári postavení pred voľbu: prestať písať o skutkoch alebo čeliť dlhému a nákladnému stíhaniu v členskej krajine alebo iných krajinách. Sudcovia by mali mať možnosť rýchlo rozhodnúť a okamžite zmiesť zo stola jednoznačne nezákonné prípady," uviedla maltská europoslankyňa Roberta Metsolaová.

O správe europoslancov by mal europarlament rokovať zrejme v októbri, dodala AFP.