Fotograf Plus 7 dní má zakázaný vstup do parlamentu

Fotograf Plus 7 dní má zakázaný vstup do parlamentu Ilustr. foto: Omediach.com

Fotograf časopisu Plus 7 dní Vlado Benko jr. má zákaz vstupu do parlamentu do konca aktuálneho volebného obdobia. O zákaze rozhodlo poslanecké grémium, ktoré tvoria zástupcovia poslaneckých klubov, na čele s predsedom parlamentu Borisom Kollárom.

Podľa informácií Omediach.com zákaz inicioval niekto z poslancov, ktorému vadilo, že Benko fotil poslancov a ich stoly z parlamentného balkónu, na čo sú niektorí poslanci hákliví. Už v minulom volebnom období si poslanci presadili schválenie smernice, podľa ktorej “fotografovanie a natáčanie osobných dokumentov, ktoré sa nachádzajú na pracovných stoloch v rokovacích miestnostiach, je zakázané.” Práve túto smernicu mal podľa informácií Omediach.com podľa rozhodnutia grémia fotograf porušiť. Zároveň grémium fotografovi vyčíta, že porušil ďalšiu podmienku akreditácie a to, že pri zmene redakcie, pre ktorú aktuálne pracuje, (z Topky.sk na Plus 7 dní) si nevybavil novú akreditáciu.

Kancelária NR SR redakciu upozornila, že v prípade, ak dôjde k opakovanému porušeniu podmienok, odoberie akreditáciu celej redakcii.

Novinári a verejnosť môžu rokovanie sledovať z parlamentného balkónu. Foto: NR SR

Pred 6 dňami sme požiadali tlačové oddelenie Kancelárie NRSR o oficiálne vysvetlenie dôvodov odobratia akreditácie fotografovi z Plus 7 dní, doposiaľ na naše otázky nikto z tlačového oddelenia nereagoval.

Redaktor sa k odobratiu akreditácie nevyjadril, odkázal nás na vedenie redakcie. Šéfredaktor Plus 7 dní nám prisľúbil stanovisko s tým, že s odobratím akreditácie nesúhlasia.

Vlado Benko jr. je dlhoročný paparazzi fotograf, ktorý pracuje hlavne pre bulvárne médiá, bol aj aktivistom za Greenpeace. Nedávno nafotil Juraja Šeligu a poslankyňu Janu Žitňanskú po 21:00 hodine v podniku Štefana Hríba. Podľa informácií Omediach.com práve Šeliga bol proti odobratiu akreditácie Benkovi.