Prokuratúra predložila súdu ďalší dôkaz v prípade vraždy Kuciaka

Prokuratúra predložila súdu ďalší dôkaz v prípade vraždy Kuciaka Foto: Aktuality.sk, reprofoto RTVS

Prokuratúra predložila súdu ďalší dôkaz v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Ide o analýzu komunikácie dvoch obžalovaných, ktorých súd prvej inštancie vlani v prípade oslobodil. O odvolaní prokuratúry voči spomínanému verdiktu bude budúci týždeň rozhodovať najvyšší súd.

Denník Sme dnes napísal, že nový znalecký posudok sa týka analýzy komunikácie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej, ktorú vyšetrovatelia získali z Kočnerovho telefónu. Z prepisov, ktoré už predtým unikli do médií, vyplýva, že časť komunikácie medzi Kočnerom a jeho známu Zsuzsovou bola skôr v šifrách. Súd prvej inštancie sa na možný skutočný význam komunikácie odmietol prizerať a Kočnera a Zsuzsovu oslobodil spod obžaloby.

Podľa záznamov Kočner napríklad krátko pred Kuciakovou vraždou poslal Zsuzsovej správu, v ktorej bola číslica 50, ďalej symbol smrtky a anglické slovo "soon". Viaceré médiá predtým upozornili, že Kočner deň po Kuciakovej vražde vybral zo svojho účtu v banke 50.000 eur a dal ich Zsuzsovej, čo vraj bola súčasť odmeny za vraždu. Kočner a Zsuzsová pred súdom odmietli, že sa ich komunikácia týkala prípravy reportérovej vraždy.

"Dospeli sme k záveru, že tieto osoby chceli zástupným používaním výrazov generovať ich viacvýznamovosť, význam komunikácie zahmliť a zámerne šifrovať tak, aby zostal prvoplánovo nepochopený treťou stranou," citovalo Sme vyjadrenie kolektívu znalcov z Univerzity Komenského v Bratislave.

Nový posudok bol pôvodne vypracovaný pri vyšetrovaní podozrení z prípravy vrážd terajšieho generálneho prokurátora aj šéfa elitnej zložky prokuratúry, v ktorom je Zsuzsová jednou z obvinených.

Advokát Roman Kvasnica, ktorý zastupuje matku Kušnírovej, portálu Aktuality.sk povedal, že spomínaný posudok má zásadný význam v prípade vraždy reportéra a jeho partnerky.

Prokuratúra už skôr predložila odvolaciemu súdu ďalšie dôkazy, medzi nimi aj analýzu pohybu Kočnera a Zsuzsovej po Kuciakovej vražde.

Dvaja z pôvodne piatich obvinených v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej, vrátane vraha Miroslava Marčeka, predtým priznali vinu a boli potrestaní dlhoročným väzením. Súd prvej inštancie zatiaľ neprávoplatne uznal vinným Tomáša Szabóa, ktorý svojmu bratrancovi Marčekovi podľa obžaloby pomáhal nielen pri vražde novinára a jeho partnerky, ale aj pri lúpežnej vražde jedného podnikateľa.