Bieloruský novinár zadržaný v lietadle je teraz v domácom väzení - v izbe aj s agentami KGB

Bieloruský novinár zadržaný v lietadle je teraz v domácom väzení  - v izbe aj s agentami KGB Foto: FB Roman Patrasovič

Bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič a jeho partnerka, Ruska Sofija Sapegaová, ktorí boli v máji zadržaní v Bielorusku po nútenom pristátí ich letu, boli premiestnení z väzenskej väzby do domáceho väzenia. Ruskej redakcii BBC to dnes povedali ich rodičia.

Pratasevič je teraz v nájomnom byte v Minsku, oznámil novinárom jeho otec Dzmitryj Pratasevič. Podľa jeho informácií obvinenia proti jeho synovi ani proti Sapegaovej neboli stiahnuté. Uviedol, že bližšie údaje nemá a že premiestnenie do domáceho väzenia nie je podľa jeho názoru veľkým posunom.

"Nemáme z toho radosť. Advokát nekomunikuje, úrady nekomunikujú. Zlepšili sa pre nich síce podmienky pobytu, inak ale nie je jasné, čo bude ďalej," uviedol Dzmitryj Pratasevič.

Aj podľa Franaka Vjačorka, poradcu bieloruskej opozičnej predstaviteľky Svjatlany Cichanouskej, neznamená presun Prataseviča do domáceho väzenia nutne zlepšenie. Vjačorka na twitteri napísal, že hovoril s Pratasevičovými rodičmi a zistil, že s ním v rovnakej izbe prebývajú agenti bieloruskej bezpečnostnej služby KGB.

Aj Sapegaová sa teraz zdržiava v minskom nájomnom byte, avšak inom ako jej partner, uviedol jej nevlastný otec Sergej Dudič. Upresnil, že správa o jej presune ho šokovala. Kvôli obavám, že by vyjadrenia mohli Sapegaovej uškodiť, nechcel komentovať, či obvinenia proti nej boli stiahnuté. Sapegaovú vo štvrtok navštívili rodičia.

Pratasevič, bývalý hlavný redaktor nezávislého informačného kanála NeXT, a študentka Sapegaová boli zadržaní 23. mája potom, čo bieloruské úrady prinútili komerčný let spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu, ktorým obaja cestovali, pristáť v Minsku. Západ označil toto správanie za "pirátstvo" a zareagoval sankciami, vrátane zákazu letov bieloruských aeroliniek alebo odporúčania vyhnúť sa vzdušnému priestoru Bieloruska.

Pratasevič je v Bielorusku stíhaný kvôli niekoľkým obvineniam vrátane organizácie hromadných nepokojov. Hrozí mu až 15 rokov odňatia slobody. Sapegaová čelí podozreniu z organizácie akcií, ktoré hrubo narušujú verejný poriadok, a z podnecovania sociálnej nenávisti.

Predstavitelia bieloruskej opozície podľa BBC predpokladali, že k premiestneniu Sapegaovej a Pratasevičs z väzby do domáceho väzenia môže dôjsť a že bieloruské úrady sa tým pokúsia docieliť zmiernenie sankcií uvalených západnými krajinami. Na podobe nových krokov, ktorými chce Európska únia obmedziť režim bieloruského autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka a vymedziť sa proti porušovaniu ľudských práv v Bielorusku, sa tento týždeň zhodli ministri zahraničných vecí členských krajín. EÚ zakázala okrem iného dovoz ropných produktov a potaša z Bieloruska. Východoeurópska krajina je pritom podľa Reuters najväčším výrobcom potaša na svete. Na únijnom sankčnom zozname proti Bielorusku teraz figuruje 166 mien.