Britská vláda vyšetruje, ako sa dostali zábery ministra, na ktorých bozkáva poradkyňu, k novinárom (VIDEO)

Britská vláda vyšetruje, ako sa dostali zábery ministra, na ktorých bozkáva poradkyňu, k novinárom (VIDEO) Reprofoto facebook Matt Hancock

Britská vláda bude vyšetrovať, ako sa zábery z bezpečnostných kamier v kancelárii ministra zdravotníctva mohli dostať do rúk novinárov. Na záberoch z mája dnes už bývalý minister Matt Hancock bozkáva a objíma svoju poradkyňu.

Hancock v piatok priznal, že tým porušil pravidlá proti šíreniu koronavírusu, v sobotu rezignoval na svoju funkciu a ospravedlnil sa verejnosti. Zábery zverejnil bulvárny denník The Sun. Podľa agentúry Reuters je to ďalší z mnohých škandálov, ktoré zasiahli vládu premiéra Borisa Johnsona.

"Ministerstvo zdravotníctva sa bude snažiť zistiť, ako presne nahrávka unikla," povedal člen kabinetu Brandon Lewis televízii Sky News.

Opozičná Labouristická strana vyzvala, aby bolo Hancockovi odopreté plánované odstupné vo výške 16.000 libier, uviedla DPA. "Čokoľvek iné by bolo neprijateľné a ľudia by to nemohli tolerovať," uviedla labouristická politička Lucy Powellová. Ostro tiež kritizovala postup premiéra Borisa Johnsona, ktorý za Hancockom stál a z vlády ho nevyhodil. Podľa Powellovej to ukazuje na slabiny v premiérovej integrite a vnímaní morálky a tiež na "dvojaký meter pre konzervatívcov a ich priateľov a pre pracujúcich ľudí".

Na Johnsonov a Hancockov zlý osobný príklad upozornila tiež labouristická poslankyňa Angela Raynerová, keď napísala, že "ryba smrdí od hlavy".

Premiér Johnson prijal Hancockovu rezignáciu v sobotu a naznačil, že by sa politik časom mohol vrátiť do inej vysokej funkcie, uviedla agentúra Reuters. Novým ministrom zdravotníctva sa stal Sajid Javid, ktorý v minulosti viedol okrem iného rezorty vnútra a financií.

"Stále ešte sme uprostred pandémie a chcem, aby to celé skončilo tak rýchlo, ako len bude možné. Je mojou bezprostrednou prioritou, aby sa všetko rýchlo vrátilo do normálu," uviedol novovymenovaný minister Javid.