Zomrela dlhoročná novinárka Vanda Vavrová

Zomrela dlhoročná novinárka Vanda Vavrová Foto: Pravda

V noci zo štvrtka na piatok zomrela v nemocnici vo veku 64 rokov dlhoročná novinárka Vanda Vavrová. Informáciu o úmrtí pre Omediach.com potvrdila sestra Vandy Vavrovej.

Vanda Vavrová vyštudovala Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského, v rámci doktorandského štúdia venovala parazitárnym ochoreniam prinesených cudzincami na Slovensko. Päť rokov pracovala ako parazitológ na Oddelení cudzokrajných chorôb Fakultnej nemocnice v Bratislave. Od roku 1985 do roku 1992 žila vo Viedni. Po roku 1992 pôsobila v Slovenskej lekárskej knižnici.

Novinársku kariéru začínala v tlačovej agentúre SITA, kde pracovala päť rokov ako parlamentný spravodajca. Do Pravdy nastúpila v roku 2002 ako editor, neskôr prešla na redaktorskú pozíciu. Venovala sa súdnictvu, polícii a politike.

Jej kariéru negatívne ovplyvnili v roku 2011 prepisy rozhovorov o tom, že jej prácu mal ovplyvňovať vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák.

Vavrová v tejto súvislosti podala žalobu na ochranu osobnosti na šéfa TIS Gabriela Šipoša za jeho status o komunikácii s ministrom. Spor skončil tento rok zmierom. O kauze vtedy písali mnohé médiá, nielen Šipoš,

V roku 2017 odišla Vanda Vavrová z Pravdy do predčasného dôchodku.