Ruskí cenzori zablokovali médiá späté s Chodorkovským

Ruskí cenzori zablokovali médiá späté s Chodorkovským Ilustr. reprofoto EP

Ruský cenzorný úrad Roskomnadzor zablokoval servery Otkrytyje media, MBCH Media a Pravozaščity Otrkrytki. Krok vysvetlil požiadavkou generálnej prokuratúry, ktorá uvedené portály považuje za späté s organizáciami bývalého ropného magnáta a väzňa režimu prezidenta Vladimira Putina Michaila Chodorkovského. Uviedli to ruské médiá. Chodorkovského organizácie boli v Rusku zakázané ako nežiaduce.

"Prístup k informačným zdrojom Open Russia Civic Movement a Open Russia (Otvorené Rusko) bol obmedzený na základe požiadavky generálnej prokuratúry," citovala agentúra Interfax z vyjadrenia úradu.

Ešte predtým, v stredu večer, redakcie spomínaných serverov informovali o zablokovaní svojich internetových stránok v Rusku. Generálna prokuratúra ich o tomto kroku neuvedomila, dodal Interax a pripomenul, že šéfredaktorka serveru Otkrytyje media a jej zástupca zažalovali na súde rozhodnutie ministerstva spravodlivosti povinnosťou označiť server hanlivou nálepkou zahraničného agenta.

Server Meduza poznamenal, že generálna prokuratúra sa odvolala na ustanovenie zákona umožňujúce blokovať weby obsahujúce informácie s výzvami k masovým nepokojom, k extrémizmu či k účasti na nezákonných masových akciách. Šéfredaktorka portálu Otkrytyje media Julija Jarošová uviedla, že Roskomnadzor požadoval odstrániť materiály odporujúce zákonu, ale nijako ich nespresnil, hoci tak obvykle robia. "Nechápeme príčiny zablokovania, ale zatiaľ nevieme, čo s tým," pripustila.

Ruská polícia minulý mesiac vykonala domovú prehliadku u šéfredaktora nezávislého investigatívneho webu The Insider, ktorý úrady tiež zaradili na zoznam takzvaných zahraničných agentov. Po výsluchu šéfredaktora Romana Dobrochotova prepustili na slobodu. Agentúra Reuters vtedy uviedla, že podľa spolupracovníkov novinára je zákrok súčasťou ťaženia proti médiám kritickým voči Kremľu.

Opoziční aktivisti, nezávislí novinári a ochrancovia ľudských práv čelia v Rusku v poslednej dobe zvýšenému tlaku úradov. Deje sa tak pred septembrovými parlamentnými voľbami, ktoré sú považované za dôležitú súčasť snahy prezidenta Vladimira Putina o upevnenie moci pred prezidentskými voľbami v roku 2024, poznamenala vtedy agentúra AP.

V posledných mesiacoch úrady označili niekoľko nezávislých médií a novinárov za takzvaných zahraničných agentov, čo je termín z éry Sovietskeho zväzu, ktorý má hanlivý podtext. Zaradenie na zoznam "zahraničných agentov" so sebou navyše nesie ďalšiu vládnu kontrolu. Úrady toto označenie používajú pre mimovládne organizácie, médiá či jednotlivcov financovaných zo zahraničia, ktorí podľa úradov vyvíjajú politickú činnosť. Na zozname sa nedávno ocitol The Insider a pred ním tiež napríklad nezávislé spravodajské servery VTimes alebo Meduza. Koncom júla úrady zablokovali desiatky webových stránok spojených s uväzneným opozičným predákom Alexejom Navalným.