Minister upozornil na Medzinárodný deň ukončenia beztrestnosti za činy namierené proti novinárom

Minister upozornil na Medzinárodný deň ukončenia beztrestnosti za činy namierené proti novinárom

Tretí november je Medzinárodným dňom ukončenia beztrestnosti za činy namierené proti novinárom. V tejto súvislosti minister zahraničných vecí Ivan Korčok upozornil na dôležitú úlohu, akú v spoločnosti plnia novinári.

Sme povinní robiť všetko preto, aby sme ochránili novinárov, ktorí čelia zastrašovaniu, napísal na facebooku Korčok.

"Vážim si prácu slobodných a kritických médií, lebo práve tie sú základným pilierom každej fungujúcej demokracie. Práve to musíme mať na zreteli v súvislosti s Medzinárodným dňom za ukončenie beztrestnosti za činy namierené proti novinárom. Slobodná, nezávislá a na faktoch založená žurnalistika chráni našu spoločnosť pred zneužívaním moci, klamstvami a šírením dezinformácií. Doma aj vo svete však vidíme, že novinári čelia čoraz väčšiemu počtu útokov, ktoré v niektorých prípadoch končia tragicky. Toto je neakceptovateľné. #Slovensko bude spoločne so svojimi medzinárodnými partnermi robiť všetko pre to, aby sme ochránili novinárov, ktorí čelia zastrašovaniu," napísal Korčok.
Slovensko sa podľa jeho slov aktívne zasadzuje za ukončenie beztrestnosti činov namierených proti novinárom. "Naše skúsenosti z nedávnej minulosti nám pripomínajú, že sa tejto téme musíme venovať s väčšou energiou.
Slovensko sa ako člen Koalície pre slobodu médií pripojilo k vyhláseniu Koalície venovanému Medzinárodnému dňu za ukončenie beztrestnosti za činy namierené proti novinárom."