Rusko vyhostilo holandského novinára. Vraj kvôli dvom pokutám

Rusko vyhostilo holandského novinára. Vraj kvôli dvom pokutám Ilustr. reprofoto EP

Rusko zrušilo povolenie na pobyt spravodajcovi holandského denníka de Volkskrant v Moskve Tomovi Venninkovi a zakázalo mu vstup do krajiny do roku 2025. Novinár odcestoval do Holandska, uviedla ruská redakcia BBC. Holandská diplomacia postup ruských úradov označila za neprijateľný.

 

Dôvodom na vyhostenie žurnalistu sa podľa novín stali dva správne prehrešky: v novembri 2019 dostal pokutu za to, že nenahlásil včas zmenu bydliska, a ďalšiu vlani v januári za neodsúhlasenú návštevu Čukotky. "V skorších rokoch podobné priestupky nikdy nebránili v predĺžení pobytu," pripomenul šéfredaktor denníka Pieter Klok.

Vennink, ktorý v Moskve pracoval pre de Volkskrant od roku 2015, sa od začiatku jesene snažil o predĺženie akreditácie, ale minulý týždeň mu ju úrady bez vysvetlenia predĺžili len na sedem týždňov. Obvykle sa akreditácia predlžuje spolu s vízom o rok.

Ruské úrady novinárove vyhostenie nijako nekomentovali.

"V pondelok (1. novembra) mi oznámili, že musím opustiť Rusko do troch dní," uviedol sám Vennink, ktorý medzitým z Ruska odcestoval. O dôvodoch ruského postupu proti nemu či proti denníku jasno nemá, pripúšťa však, že vzťahy medzi Holandskom a Ruskom sa prudko zhoršili od zostrelenia letu MH-17 v lete 2014.

BBC pripomenula, že v Rusku počas posledného roka stúpol tlak úradov na novinárov, a to aj na zahraničných spravodajcov. Tento rok v auguste úrady nariadili dlhoročnej spravodajkyni BBC opustiť krajinu - v odvete za údajnú diskrimináciu ruských novinárov v Británii. Ruské ministerstvo spravodlivosti tiež čoraz častejšie zaraďuje médiá aj jednotlivých novinárov na zoznam "zahraničných agentov". Kvôli hanlivej nálepke a tlaku úradov ukončilo svoje pôsobenie množstvo médií.