Print this page

SaS: Prijatie mediálnych zákonov musí ísť ruka v ruke s bojom proti konšpiráciám Ilustr. foto: ÚV SR

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je presvedčená, že je potrebné konečne posunúť naše médiá do 21. storočia. Aj z toho dôvodu oceňuje zámer ministerstva kultúry priniesť do parlamentu balík mediálnych zákonov.

„Je jasné, že vláde Smeru takýto stav vyhovoval, no je našou povinnosťou zmeniť zákony, ktoré tu definoval ešte Vladimír Mečiar. Osobne vítam, že sa zákonom o mediálnych službách zvýši transparentnosť financovania médií a aj sprehľadní ich majetkové a personálne pozadie. Všetky médiá sa tak budú musieť zapísať do registra partnerov verejného sektora a zverejňovať všetkých darcov, ktorí im počas roka dajú viac ako 1200 eur. V prípade, že danú povinnosť nesplnia, bude médiám hroziť pokutu až do 20- tisíc eur,“ priblížil poslanec NR SR za SaS a člen Výbor NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin.

Cieľom novely autorského zákona je zaviesť európske smernice z roku 2019. Snahou je zlepšiť využívanie kreatívneho obsahu v digitálnom prostredí. „Novelu autorského zákona vnímame ako príležitosť transparentného nastavenia pôsobenia Organizácií kolektívnej správy (OKS) (SOZA, LITA, SLOVGRAM, OZIS a SAPA). Naším záujmom je nastaviť férové podmienky pre umelcov a autorov, ktorých práva zastupujú a taktiež pre platiteľov za licencie za šírenie diel. Aj z toho dôvodu som si dal parlamentným inštitútom vypracovať komparatívne porovnanie podmienok a postavenia OKS v iných členských krajinách. Práve toto porovnanie nám môže pomôcť, ako čo najlepšie legislatívne zastrešiť povinnosti a práva pre organizácie kolektívnej správy, aby napríklad neprichádzalo k súbežnej správe práv umelcov viacerými OKSkami,“ povedal poslanec za SaS Roman Foltin.

Obidva zákony sú podľa SaS krokom vpred a preto ich poslanci SaS v prvom čítaní podporia. „Keďže nechceme len formálnu legislatívnu úpravu zákona o mediálnych službách, budeme sa ešte s ministerstvom kultúry rozprávať o konkrétnejšej predstave vymáhateľnosti pokút a funkčných nástrojoch efektívneho dodržiavania pravidiel zo strany rôznych konšpiračných médií. Taktiež sa budeme ministerstva ešte pýtať na finančné kompenzácie, ktoré sa negatívne dotknú v prípade novovznikajúcich povinností najmä financovania RTVS. Verím však, že prijatie týchto zmien nebude pre ministerstvo kultúry len formalitou, ktorú požaduje legislatíva EÚ, ale začne sa intenzívnejšie venovať konšpiračným médiám a šíreniu hoaxov, ktoré majú devastačný účinok na našu spoločnosť,“ dodal Foltin.