Financial Times vyhlásil osobnosťou roka amerického podnikateľa Elona Muska

Financial Times vyhlásil osobnosťou roka amerického podnikateľa Elona Muska Reprofoto youtube Saturday Night Live

Vplyvný britský denník Financial Times (FT) vyhlásil osobnosťou roka amerického podnikateľa Elona Muska za to, že podľa redakcie so svojou firmou Tesla začal historický posun automobilovej dopravy k elektrickým vozidlám. Rovnakej pocty sa Muskovi dostalo v pondelok od magazínu Time, ktorý Muska nazval "všestranným vizionárom", ktorý sa podieľa aj na dobývaní vesmíru a je známy svojimi plánmi na kolonizáciu Marsu.

"Je to takmer desať rokov, čo jeho Model S ukázal, že elektrické vozidlá môžu súperiť s tými najlepšími čo do štýlu a výkonu, a štyri roky od doby, keď Model 3 priniesol túto technológiu na širší trh," píšu FT. Musk podľa denníka "takmer sám vybudoval trh pre elektrické autá", zatiaľ čo bojoval s nebezpečenstvom bankrotu, s Wall Streetom a s regulátormi.

"Zvyšok automobilového priemyslu dlhú dobu v podstate označoval Teslu aj mňa za hlupákov a podvodníkov," povedal Musk v rozhovore pre denník. "Hovorili, že elektrické autá nebudú fungovať, že nemožno dosiahnuť vytúžený dojazd a výkon. A aj keby sa to podarilo, nikto si ich vraj nebude kupovať," dodal.

Tradiční výrobcovia áut podľa neho začínajú v poslednej dobe v čoraz väčšej miere ponúkať elektrické modely kvôli rastúcim obavám verejnosti z vplyvu spaľovania fosílnych palív na zmenu klímy. Momentálne najbohatší muž sveta však dodal, že automobilky tiež museli reagovať na to, že im Tesla začala zasahovať so svojimi elektrickými vozidlami do predaja "klasických" áut.

Musk je podľa FT pomerne kontroverznou verejnou osobou. Svojimi tweetmi pravidelne hýbe s trhmi kryptomien aj akciami spoločnosti Tesla, kvôli čomu sa v minulosti dostal do problémov s americkou Komisiou pre cenné papiere (SEC). Jeho okázalé vystupovanie a bombastické reklamné kroky, napríklad vynesenie kabrioletu do vesmíru, viedli k výraznému nadhodnoteniu akcií Tesly. Tá je podľa trhovej hodnoty zďaleka najväčšou automobilkou na svete, hoci vyrába menej ako dve percentá všetkých predaných vozidiel.

Aj keby však Tesla v budúcom roku skrachovala, čo sa dnes podľa FT zdá byť výrazne menej pravdepodobné, než napríklad pred dvoma rokmi, dosiahol Musk významný úspech, pretože nasmeroval celý automobilový trh k elektromobilite, píše denník. "V ére, ktorá je často definovaná novými technológiami, si Musk kladie nárok na to byť skutočne najviac inovatívnym podnikateľom svojej generácie," myslí si FT.