Zomrel komentátor Eduard Žitňanský

Zomrel komentátor Eduard Žitňanský Foto: SME

Vo veku 69 rokov zomrel novinár a komentátor denníka SME Eduard Žitňanský. Manžel bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej zomrel po dlhodobej chorobe v kruhu svojej rodiny, informuje denník SME pre ktorý známy novinár posledné roky pracoval ako ekonomický komentátor.

 Eduard Žitňanský vyštudoval Vysokú školu ekonomickú. V médiách pracoval od roku 1976. Do roku 1989 v denníku Práca. V rokoch 1990 - 91 bol poradcom podpredsedu vlády Jozefa Kučeráka. V kariére potom pokračoval vo federálnych Hospodářských novinách, v týždenníku Trend, dvojtýždenníku Profit a v denníku SME. Istý čas pôsobil aj v INEKO (Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy) v pracovnej skupine pre audit štátnej správy. V roku 2005 krátko pôsobil ako šéfredaktor spravodajstva STV.

Eduard Žitňanský písal a ostával novinárom, kým mu dovolili sily. "Chcel byť v spojení s novinami a so svetom médií. Vnášal do tohto sveta slušnosť a pokoru, ktorá je často tak potrebná. Bol nesmierne láskavý človek s otvorenou mysľou a schopnosťou naformulovať aj komplikované veci zrozumiteľne. V denníku SME sme vďační za skúsenosť, že kráčal s nami. Vyjadrujeme hlbokú sústrasť rodine," uviedla šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová.

„Mal som Eda rád ako autora, aj ako človeka," vraví generálny riaditeľ vydavateľstva Petit Press Alexej Fulmek s tým, že ťažko sa vyrovnával so stratou syna Roberta, ktorý istú dobu tiež pracoval v denníku SME.

"Edo patril medzi novinárov s pokojným a racionálnym prístupom k témam, nebol aktivistický a nebičoval emócie. Bol proste novinár s veľkým N,“ spomína Fulmek.