Zatkli muža, ktorý desil vydavateľov krádežami ešte nezverejnených rukopisov

Zatkli muža, ktorý desil vydavateľov krádežami ešte nezverejnených rukopisov Ilustr. foto: Simon & Schuster

V Spojených štátoch zatkol Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) muža, ktorý roky desil vydavateľov po celom svete svojimi prepracovanými podvodmi a krádežami nevydaných rukopisov známych autorov. Medzi dotknutými boli napríklad spisovateľky Margaret Atwood a Sally Rooney.

Podľa denníka The Guardian je podozrivým 29-ročný zamestnanec britského vydavateľstva Simon & Schuster, ktorému sa podarilo oklamať známych redaktorov, agentov a dokonca aj porotcov Bookerovej ceny.

Talian Filippo Bernardini bol zatknutý v stredu po svojom prílete na newyorské letisko Johna F. Kennedyho. Zástupca FBI uviedol, že dotyčný je podozrivý z toho, že "sa vydával za iné osoby a pomocou podvodu oklamal alebo sa pokúsil oklamať stovky ľudí". Na súde bude čeliť obvineniu z podvodu a krádeží identity. Od roku 2016 muž podľa FBI založil viac ako 160 podvodných internetových domén, s pomocou ktorých sa snažil od zamestnancov vydavateľstva a agentov vylákať nevydané rukopisy alebo informácie o chystaných projektoch a predaji filmových práv.

Vydavateľstvo Simon & Schuster vo vyhlásení uviedlo, že obvinenia proti Bernardinimu sú pre neho "šokujúce a hrozivé". Dočasne mu preto pozastavilo zamestnanecký pomer.

Ľudia z nakladateľskej brandže sa podľa The Guardian roky snažili márne prísť na to, kto za rozsiahlymi podvodmi stojí a čo je ich motívom. Žiadny z podvodne získaných rukopisov sa nikdy neobjavil on-line a páchateľ nepožadoval výkupné, ani firmy inak nevydieral.