Fico žiada od novín ospravedlnenie za článok "S Jankou v bare na pláži"

Fico žiada od novín ospravedlnenie za článok "S Jankou v bare na pláži"

Premiér Robert Fico žiada od denníka Plus Jeden Deň ospravedlnenie, tvrdí, že v bare v Chorvátsku so sekretárkou Janou Halászovou 9. augusta nebol.

 

 

„Denník Plus Jeden Deň v dnešnom vydaní na titulke, ako aj v článku pod názvom "S Jankou v bare na pláži" predviedol bezprecedentné porušenie všetkých profesionálnych a etických zásad novinárskej práce. V zjavnej snahe o senzáciu za každú cenu uverejnil fotografiu, ktorá má údajne dokazovať, že predseda vlády R. Fico a zamestnankyňa ÚV SR Jana Halaszová boli 9. augusta tohto roku v Chorvátsku," píše sa v stanovisku z tlačového odboru Úradu vlády.
Denník Plus Jeden Deň dnes zverejnil článok "Premiér Fico a jeho sekretárka Janka sa príjemne bavili aj v Chorvátsku."

"Sekretárka premiéra Roberta Fica Jana Halászová by si zaslúžila ocenenie zamestnanec roka. Svojho šéfa totiž verne sprevádza aj na zahraničných cestách. A keď treba, tak s ním večer vybehne aj do baru na pláži v Chorvátsku," takto začína článok Plus Jeden Deň, v ktorom denník píše, že premiér strávil večer so svojou sekretárkou na pláži v luxusnom bare v Chorvátsku. V novinách a na webe je zverejnená  málo zreteľná fotografia s popisom „Robert Fico a Janka Halászová spolu v Chorvátsku: Fico sedel vedľa Janky." Autor fotky pod článkom nie je, je tam uvedené len archív. A článok cituje čitateľa - návštevníka podniku. 

Odporúčam aj: Majú novinári špehovať Fica so sekretárkou?

Vo vyhlásení tlačový odbor tvrdí, že zjavne neidentifikovateľná fotografia "nič také nedokazuje. Naopak s určitosťou môžeme konštatovať, že sa na nej uvedené osoby nenachádzajú. Navyše takáto fotografia mohla vzniknúť kdekoľvek. O tom, že v tomto článku ide o vymyslenú konštrukciu bez reálneho základu, svedčí aj pravidlo, podľa ktorého v čase, kedy dvaja z troch najvyšších ústavných činiteľov sú mimo územia štátu, tretí zostáva na Slovensku."

Podľa vyhlásenia je tento príbeh vymyslený od začiatku do konca, "vedený zjavnou snahou škandalizovať predsedu vlády." Premiér žiada od denníka okamžité ospravedlnenie. V prípade jeho neuverejnenia v zajtrajšom vydaní podnikne príslušné právne kroky na svoju ochranu. Aké, zatiaľ Úrad vlády nezverejnil.

Týždenník PLUS 7 DNÍ minulý týždeň zverejnil fotografie, podľa ktorých premiér strávil koncom augusta večer so svojou podriadenou Janou Halászovou. Doposiaľ premiér pre médiá stretnutie ani pozíciu Halászovej na Úrade vlády pre novinárov nekomentoval.

Pokúšame sa získať stanovisko redakcie Plus Jeden Deň.