V Mexiku zavraždili tento rok už piateho novinára

V Mexiku zavraždili tento rok už piateho novinára FOTO: Noticias Web

V juhomexickom štáte Oaxaca bol vo štvrtok zabitý ďalší novinár. Je ním Heber López, ktorý riadil internetové noviny Noticias Web. López je tento rok už piaty novinár zavraždený v Mexiku. Dvaja muži podozriví z vraždy sú vo väzbe, informovala agentúra AP.

Šéf serveru RCP Noticias Rodolfo Canseco Gutiérrez a Lópezov priateľ uviedol, že zavraždený sa zaoberal najmä problematikou kriminality a policajných vyšetrovaní.

Podľa svedkov bol López o pol siedmej večer vo svojej kancelárii, keď pred ňou zastavilo auto s dvoma mužmi. Jeden vystúpil, vošiel do miestnosti a Lópeza zastrelil. U dvoch zadržaných sa našla zbraň.

Podľa Gutiérreza sa mu López nikdy nezveril, že dostáva vyhrážky, ale nepochybuje o tom, že vražda súvisela so žurnalistovou prácou. Videli sa naposledy v stredu.

V januári boli v Mexiku zavraždení štyria novinári. Zástupca mexického výboru na ochranu novinárov Jan-Albert Hootsen povedal, že prvých šesť týždňov tohto roku bolo pre mexické médiá najkrvavejšie obdobie za viac ako desať rokov.

Koncom januára sa konali v štyroch desiatkach mexických miest protesty proti násiliu voči novinárom a išlo o najväčšie demonštrácie tohto druhu v Mexiku.

Mexiko patrí pre novinárov k najnebezpečnejším krajinám. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) tam bolo vlani zavraždených kvôli svojej práci najmenej sedem novinárov, Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) ich za minulý rok eviduje osem.