OĽaNO podáva trestné oznámenie na Blahu, Jakubca a Harabina za šírenie dezinformácií (VIDEO)

OĽaNO podáva trestné oznámenie na Blahu, Jakubca a Harabina za šírenie dezinformácií (VIDEO)

"Na verejne známych dezinformátorov podávame trestné oznámenia za vlastizradu, sabotáž, šírenie poplašnej správy, ohováranie, či ohrozenie mieru," oznámili dnes poslanci z OĽaNO Kristián Čekovský a Andrej Stnačík pred sídlom generálnej prokuratúry.

OĽaNO podá v utorok trestné oznámenie na podpredsedu Smeru Ľuboša Blahu, na Martina Jakubca a Štefana Harabina za šírenie dezinformácií na sociálnych sieťach na profiloch s ich menom. "Postaviť sa v súčasnej dobe na stranu agresora nie je len šialené, ale podľa nás je aj trestné," dodal Čekovský. "Spochybňujú útoky na civilné obyvateľstvo a glorifikujú Putinov režim," dodal poslanec za OĽaNO Andrej Stančík.

Poslanci Kristián Čekovský a Andrej Stančík (obaja OĽANO) si posvietili na trojicu známych dezinformátorov Ľuboša Blahu, Štefana Harabina a Martina Jakubca. Na Generálnu prokuratúru doručili trestné oznámenia za ich výroky od začiatku vojny na Ukrajine. Podľa poslancov ide o viacnásobné porušenie zákona. 

Podľa slov dvojice poslancov Ľuboš Blaha vo viacerých statusoch na sociálnej sieti obhajuje ruskú agresiu na Ukrajine, označuje prezidentku Slovenskej republiky za šíriteľku nenávisti voči ruskému národu a obviňuje vládu SR zo zaťahovania Slovenska do vojny, či zastrašuje slovenské obyvateľstvo jadrovou vojnou. „Mohol sa tak dopustiť trestných činov vlastizrady, sabotáže, či šírenia poplašnej správy. Znenia statusov zároveň vzbudzujú obavy, že môže ísť o konanie v spolupráci s cudzou mocou, keďže dané konanie je zjavne v prospech Ruska ako agresora, obhajuje a ospravedlňuje jeho skutky a zahmlieva realitu,ô dodal Čekovský.

Štefan Harabin podľa ich slov na sociálnej sieti schvaľoval vojnový konflikt na Ukrajine, povzbudzoval nenávisť medzi ruským a ukrajinským národom, či podnecoval k nenávisti a diskriminácii na základe národnosti. Mohol tak naplniť skutkovú podstatu trestného činu ohrozenia mieru, apartheidu a diskriminácie osôb.

„Posledným z vydareného trojlístka je spevák Martin Jakubec. Na sociálnej sieti schvaľoval a ospravedlňoval vojnový konflikt na Ukrajine, povzbudzoval nenávisť medzi ruským a ukrajinským národom, podnecoval k nenávisti a diskriminácii na základe národnosti. Mohol sa tak dopustiť rovnakých trestných činov ako Štefan Harabin.“

Odporúčame aj: Zoznam aktérov proruskej mašinérie na Slovensku – weby, politici, skupiny a jednotlivci

Michal Trnka zo spoločnosti Gerulata Technologies, ktorá sa venuje analýze dát a aj boju proti dezinformáciám, v súčasnej vážnej situácii zverejnil dôležitý zoznam, ktorý ukazuje, ktoré weby, mená, politici sú súčasťou propagandistickej mašinérie Ruska na Slovensku. V ozname sú aj facebookové profily Blahu, Jakubca a Harabina.

Parlament vo februári schválil dôležitý zákon o opatreniach súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Jeho súčasťou sú právomoci, ktoré umožňujú NBÚ blokovať weby s dezinformáciami. Táto obmedzenosť bude obmedzená, bude ju možné uplatniť do 30. júna tohto roku.