Pri Kyjeve zahynul kameraman Fox News a ukrajinská novinárka

Pri Kyjeve zahynul kameraman Fox News a ukrajinská novinárka Reprofoto Fox News

Televízia Fox News dnes v internom vyhlásení informovala zamestnancov o smrti dlhoročného kameramana Pierrea Zakrzewského, ktorý sa v pondelok ocitol pod paľbou severozápadne od Kyjeva spoločne s reportérom Benjaminom Hallom.

Reportér paľbu prežil, a podľa komuniké šéfky stanice Suzanne Scottovej zostáva hospitalizovaný.

Podľa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka pri rovnakom incidente zahynula aj ich miestna spolupracovníčka Oleksanda Kuvšynová.

Okolnosti smrti kameramana Zakrzewského nie sú príliš jasné, okrem toho, že prišiel o život pri práci, keď s Hallom autom prechádzali obcou Horenka blízko letiska Hostomel. V posledných dňoch sa však množili tvrdenia o streľbe ruských vojakov na zástupcov médií alebo civilné obyvateľstvo. Pod paľbou sa na začiatku mesiaca ocitol aj tím českého webu Voxpot na čele s jeho šéfredaktorom Vojtechom Boháčom.

Cez víkend na Ukrajine prišiel o život americký filmár Brent Renaud. Podľa ukrajinských úradov ho zabila ruská paľba. Zranenie pri rovnakom incidente v meste Irpin utrpel jeho kolega Juan Arredondo. Horenka, kde bol podľa Scottovej zabitý kameraman Zakrzewski, leží neďaleko Irpine. Oblasť severozápadne od centra Kyjeva je už niekoľko dní dejiskom bojov medzi ruskými a ukrajinskými silami.

Zakrzewski vo Fox News pracoval niekoľko rokov a pomáhal v americkej televízii pokrývať aj vojny v Iraku, Afganistane a Sýrii. "On bol úplný poklad," napísal na twitteri moderátor Fox News John Roberts. Poklonu zabitému novinárovi zložila aj reportérka CNN Clarissa Wardová, ktorá je v týchto dňoch ziež na Ukrajine. "Mimoriadna povaha a ohromný talent a jeden z najmilších, najzdvorilejších kolegov na cestách. Úplne srdcervúci," napísala.

Spolu so Zakrzewským prišla v pondelok o život aj lokálna spolupracovníčka Fox News Kuvšynová, uvádzajú médiá s odvolaním sa na vyjadrenie Heraščenka. Fox News túto informáciu ihneď nepotvrdila, vo vyhlásení Scottovej sa o Kuvšynovej nepísalo.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová ešte pred správami o úmrtiach Zakrzewského a Kuvšynovej oznámila, že Rusko za necelé tri týždne vojny proti Ukrajine zabilo už troch novinárov a zranilo viac ako tri desiatky žurnalistov. Okrem Renauda vymenovala reportéra Viktora Dudara a kameramana Jevhena Sakuna.

Cez víkend na Ukrajine prišiel o život aj americký filmár Brent Renaud, ktorý pracoval pre týždenník Time. Podľa ukrajinských úradov ho zabila ruská paľba. Zranenie pri rovnakom incidente utrpel jeho kolega Juan Arredondo.