V Mexiku zavraždili od začiatku roka už ôsmeho novinára

V Mexiku zavraždili od začiatku roka už ôsmeho novinára Ilustr. foto: Reprofoto EP

Už ôsmy novinár bol zavraždený od začiatku tohto roka v Mexiku. Ide o bezprecedentnú vlnu násilia proti zamestnancom médií, ktorá z Mexika urobila pre novinárov najnebezpečnejšie miesto na svete. Ozbrojenci v Mexiku vraždia priemerne jedného novinára alebo fotografa týždenne, zatiaľ čo vláda tvrdí, že situácia je pod kontrolou, napísala dnes agentúra AP.

Najnovšou obeťou sa stal reportér Armando Linares, ktorého v utorok zastrelili neznámi ozbrojenci v jeho dome v meste Zitácuaro v štáte Michoacán. Zitácuaro je jedno z najbližších miest pri horských lesoch, do ktorých každý rok prilietajú zimovať motýle Monarchovia sťahovaví. Táto oblasť zároveň zápasí s nelegálnou ťažbou dreva a výrubom lesov, aby bolo možné rozširovať pestovanie avokáda. Pôsobia tu aj drogové gangy.

Linares pracoval pre internetové vydanie denníka Monitor Michoacán. Možný motív jeho smrti zatiaľ nie je známy, ale ide už o druhého novinára z tohto periodika, ktorý bol tento rok zabitý.

Novinári zo štátu Michoacán dnes kritizovali úrady a mexického prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, že neberú vážne nebezpečenstvo, ktorému zamestnanci médií čelia, informovala agentúra EFE. "Armando viackrát verejne informoval o vyhrážkach, ktoré dostával Monitor Michoacán," uviedli novinári vo vyhlásení. Napriek tomu však úrady podľa nich nepodnikli nevyhnutné opatrenia na jeho ochranu. Novinári tiež tvrdia, že ich prezident často ohovára a vyhráža sa im počas svojej každodennej rannej tlačovej konferencie. Domnievajú sa, že ich tým vystavuje väčšiemu nebezpečenstvu.

Mexický prezident obdobnú kritiku odmietol minulý týždeň. Reagoval na uznesenie schválené Európskym parlamentom, ktoré vyzývalo mexické úrady, aby prípady násilia riadne vyšetrili a posilnili ochranu novinárov. López Obrador označil európskych poslancov za ovce a výzvu za pokryteckú a výsledok "koloniálnej mentality". Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na údaje ombudsmana, je do ochranného programu v Mexiku zaradených zhruba 400 novinárov.

Mexiko bolo podľa Reportérov bez hraníc pre novinárov v roku 2021 už tretí rok po sebe najnebezpečnejšou krajinou. Podľa tejto organizácie bolo vlani v krajine zabitých v súvislosti so svojou prácou sedem novinárov. Za útoky proti nim sú často zodpovedné nielen miestne drogové kartely, ale aj politici. Viac ako 90 percent útokov zostáva nepotrestaných. Podľa organizácie Artículo 19 od roku 2000 zomrelo v Mexiku v súvislosti s výkonom svojho povolania 151 novinárov.