Brazílska prokuratúra obvinila troch mužov z vrážd aktivistu a britského novinára

Brazílska prokuratúra obvinila tri osoby v prípade júnovej vraždy britského novinára Doma Phillipsa a miestneho aktivistu Bruna Araúja Pereiru v amazonskom pralese. S odkazom na vyjadrenie prokuratúry o tom dnes informovala agentúra AP. V oblasti, kde k vražde došlo, pôsobia nelegálni rybári a pytliaci.

Nezávislý žurnalista Phillips žil dlhodobo v Brazílii a v amazonskej džungli zbieral u indiánov informácie pre svoju knihu. Pereira sa angažoval v boji za práva domorodých obyvateľov a v minulosti opakovane dostával vyhrážky kvôli svojej práci.

Pereira požiadal Phillipsa, aby vyfotografoval muža prechádzajúceho po rieke na člne. Práve táto fotka mohla byť dôvodom na vraždu, pretože mohla zachytávať nelegálny rybolov, vysvetľuje motív činu AP.

Všetci traja obvinení sú miestni obyvatelia, dvaja z nich sa k podielu na vražde priznali, uviedla vo štvrtok prokuratúra. Tretieho obvineného s činom spojilo svedectvo.

V deň vraždy chcel Pereira odovzdať úradom dôkazy o nelegálnom rybolove. Phillips podľa prokuratúry zomrel, pretože sprevádzal Pereiru a páchatelia sa potrebovali zbaviť svedka svojho činu, uviedla podľa AP prokuratúra. Štvrtý predtým zadržaný muž nebol zatiaľ z ničoho obvinený.

Kauza zmiznutia Phillipsa a Pereiry mala veľký ohlas v médiách a vyvolala v Brazílii manifestácie za ochranu amazonského pralesa a domorodých obyvateľov. Demonštranti na nich volali aj po konci vlády brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara a niektorí mali aj transparenty s nápismi "G7 - vaša chamtivosť, naša smrť".

Bolsonaro podporuje rozširovanie ťažby a komerčného poľnohospodárstva v Amazónii, a to aj v chránených oblastiach obývaných domorodými obyvateľmi. Prezident, ktorý sa preslávil viacerými kontroverznými a nevhodnými výrokmi, počas pátrania vyhlásil, že muži mali byť opatrnejší pri ceste do odľahlej oblasti, kde sú "piráti a všetko možné nebezpečenstvo".