Novinárovi hrozí až osem rokov väzenia za to, že dal Navalnému fondu cca 9 eur

Novinárovi hrozí až osem rokov väzenia za to, že dal Navalnému fondu cca 9 eur Foto: Instagram Alexej Navalnyi

Nezávislý ruský novinár Alexej Zajakin čelí obvineniu z financovania extrémistickej organizácie kvôli tomu, že daroval 1000 rubľov (cca 9 eur) fondu opozičného predáka Alexeja Navalného.

 Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej ide o prvé verejne známe trestné stíhanie za poskytnutie darov Navalného organizáciám od minulého leta, kedy ich ruské úrady vyhlásili za extrémistické a postavili mimo zákon. Pokiaľ ho súd zistí vinným, hrozí mu až osem rokov väzenia.

Podľa Zajakinových kolegov polícia novinára zatkla v Moskve v nedeľu a v utorok už stál pred súdom. Ten mu na žiadosť vyšetrovateľov zakázal vychádzať z domu medzi ôsmou hodinou večernou a ôsmou rannou. Navyše nesmie používať internet ani telefón.

Úrady novinára stíhajú za poskytnutie menšieho finančného daru Fondu boja proti korupcii, ktorý založil väznený ruský opozičný vodca Navalnyj, píše AP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu, ktorá mu pomáha s obhajobou.

Zajakin písal okrem iného pre ruský nezávislý denník Novaja gazeta a podieľal sa na založení projektu Dissernet, ktorý sa snaží odhaľovať korupciu v ruskej vede a plagiátorstve doktorandských prác, najmä tých, ktoré napísali vládni zamestnanci.

Ruské úrady v posledných rokoch čoraz viac potierajú kritické hlasy, disent a odporcov režimu. Potom, čo 24. februára ruská armáda začala na Ukrajine inváziu, ktorú Kremeľ nazýva "zvláštnou vojenskou operáciou", úrady proti kritikom Kremľa pritvrdili.

Navalnyj je už od vlaňajška vo väzení na základe obvinení, ktoré označuje za politicky motivované, a naďalej vystupuje prostredníctvom sociálnych médií. Ruský súd vlani označil jeho Fond boja proti korupcii aj sieť jeho regionálnych štábov za extrémistické a zakázal v Rusku ich činnosť.

Polícia v Moskve zadržala aj ďalšieho prominentného kritika Kremľa - opozičného politika Leonida Gozmana, poznamenala AP, podľa ktorej sa tak stalo za to, že verejne prirovnal Sovietsky zväz k nacistickému Nemecku. Hrozí mu pokuta alebo pätnásťdňové väzenie.