V Kolumbii zastrelili novinára a novinárku, ďalší človek bol zranený

V Kolumbii zastrelili novinára a novinárku, ďalší človek bol zranený Ilustr. reprofoto EP

Útočníci na motocykloch v nedeľu na severe Kolumbie zastrelili dvoch novinárov, ktorí sa vracali z reportáže o populárnom karnevale na karibskom pobreží krajiny, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na políciu.

 

Tridsaťsedemročný Leiner Montero Ortega a tridsaťdeväťročná Dilia Contreras Cantillová išli po ceste medzi mestami El Copey a Fundación, keď sa k nim priblížili "dvaja zločinci na motorkách", ktorí žurnalistov "zastrelili z pištole", povedal policajný náčelník v departemente.

Obaja novinári pracovali pre server Sol Digital. Útok si tiež vyžiadal jedného zraneného, ​​ktorý je v lekárskej starostlivosti, povedal Serna. Neupresnil, či zranený je tiež novinár.

Podľa prvých poznatkov z vyšetrovania by dvojnásobná vražda mohla súvisieť s "aktom netolerancie", ako kolumbijská polícia nazýva spory prerastené vo fyzické násilie, práve počas karnevalu v meste Santa Rosa de Lima, ktoré leží asi 16 kilometrov od Fundaciónu.

Nadácia pre slobodu tlače požiadala úrady, aby pri vyšetrovaní "vzali do úvahy novinársku prácu Leinera a Dilie". Podľa tejto mimovládnej organizácie sa v roku 2021 zvýšilo násilie proti novinárom v krajine, došlo k 768 útokom, vrátane jednej vraždy.

"Odsudzujeme vraždu novinárov," uviedol na twitteri Juan Pappier z mimovládnej organizácie Human Rights Watch. Predseda Senátu Roy Barreras z vládnucej ľavicovej koalície odsúdil "útok na život demokracie" a žiadal vyriešenie zločinu. Sústrasť vyjadril aj senátor Alirio Barrera z pravicovej opozície a pripomenul, že obaja novinári sa venovali jeho kampani pred marcovými parlamentnými voľbami.

Od podpísania mierovej dohody s partizánmi z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) v roku 2016 bolo zabitých desať reportérov, čím sa Kolumbia podľa Reportérov bez hraníc stala pre žurnalistov treťou najnebezpečnejšou krajinou v Latinskej Amerike, po Venezuele a Mexiku.