Ruský súd poslal novinárov Safronova na 22 rokov do väzenia za vlastizradu

Ruský súd poslal novinárov Safronova na 22 rokov do väzenia za vlastizradu Foto: Komersant

Súd v Moskve poslal na 22 rokov do väzenia so zvýšenou ostrahou ruského novinára Ivana Safronova, ktorý bol obžalovaný kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou. Informovala o tom agentúra TASS, podľa ktorej ide v Rusku o najprísnejší verdikt udelený za trestný čin vlastizrady za posledné roky. Obhajoba sa proti rozsudku odvolá. Verdikt kritizoval český minister zahraničia Ján Lipavský, ktorý tvrdenie o Safronovej spolupráci s českou rozviedkou označil za nezmysel.

Safronov od začiatku akúkoľvek vinu odmieta. Zdôrazňuje, že sa venoval len žurnalistike a nemal prístup k štátnym tajným informáciám. Obvinenie pripisuje snahe ruskej tajnej služby o výrobu špiónov, keď tie skutočné je ťažké dopadnúť.

Okrem trestu 22 rokov, ktorý si má Safronov odpykať v trestaneckej kolónii s prísnym režimom, súd bývalému poradcovi ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos a dopisovateľovi denníkov Kommersant a Vedomosti vymeral pokutu 500.000 rubľov.

Obhajoba žiadala oslobodenie viny. V reakcii na dnešný verdikt oznámila, že sa proti nemu odvolá. "Trváme na Safronovovej nevine," citoval TASS advokáta Dmitrija Katčeva. Podľa neho Safronov dostal 22-ročný trest za to, že robil svoju prácu. "Každý novinár v Rusku by si mal teraz rozmyslieť, či má zostať pri tejto profesii," dodal Katčev.

Český minister zahraničia Jan Lipavský ČTK a Českej televízii povedal, že tvrdenie o Safronovovej spolupráci s českou rozviedkou je asi rovnako dôveryhodné ako tvrdenie, že Rusko oslobodzuje Ukrajinu. "Sú to nezmysly. Ten trest je šokujúci, u nás sa to robilo v 50. rokoch pod kuratelou sovietskych poradcov, dnes to znova robí (prezident Vladimír) Putin v Rusku," uviedol šéf českej diplomacie.

Minulý mesiac Safronov odmietol pristúpiť na dohodu s vyšetrovateľmi, podľa ktorej by si mal odslúžiť 12-ročný trest odňatia slobody. Prokuratúra žiadala 24 rokov väzenia. Podľa zdrojov agentúry TASS z prostredia ruskej justície boli Safronovovi započítané do trestu dva roky, ktoré strávil vo väzbe. Podmienečne prepustený bude môcť byť najskôr po odpykaní dvoch tretín trestu, čo je približne za 14 rokov.

Safronov sa podľa agentúry Interfax po vynesení rozsudku obrátil k verejnosti a v súdnej sieni zvolal: "Milujem vás všetkých!". Prítomní novinári, príbuzní a priatelia Safronova odmenili potleskom. Niektorí sa v reakcii na prísny verdikt rozplakali, uviedla agentúra AFP.

Ešte pred dnešným súdnym pojednávaním vyzvalo niekoľko nezávislých ruských médií na prepustenie Safronova, uviedla agentúra Reuters. Vo svojom vyhlásení uviedli, že je "zrejmé", že Safronov bol potrestaný za svoje reportáže o ruských vojenských zákazkách, ktoré popudili ministerstvo obrany.

Vysoký trest pre Safronova - vyšší ako ruské súdy obvykle udeľujú za vraždy - je považovaný za útok na ruské médiá v súvislosti so zosilneným tlakom Kremľa na slobodu slova od februárovej invázie na Ukrajinu, uviedol Reuters. Právnik a obhajca ľudských práv Pavel Čikov podľa agentúry označil rozsudok za "brutálny a demonštratívne krutý trest, ktorý zodpovedá súčasnému stavu Ruska". Uviedol, že si nevybavuje žiadny iný súdny prípad vlastizrady, ktorý by viedol k takému dlhému trestu, nieto ešte s novinárom.

Safronova zatkla v júli 2020 ruská tajná služba FSB a obvinila ho z vlastizrady. Tajná služba tvrdí, že novinárov v roku 2012 zverbovala česká rozviedka. Safronov podľa FSB odovzdával tajné informácie o dodávkach ruských zbraní postsovietskym štátom, na Blízky východ, do Afriky a na Balkán a tieto informácie by vraj štáty NATO mohli použiť proti bezpečnosti Ruska.

Podľa vyšetrovateľov mal novinár tiež odovzdávať informácie o pôsobení ruských vojakov v Sýrii politológovi Demurimu Voroninovi, ktorý ich vraj ďalej preposielal nemeckej tajnej službe. Voronin podľa vyšetrovacieho spisu údajne platil Safronovovi za poskytnuté údaje 248 dolárov. Podľa prokuratúry sa novinár dopúšťal trestných činov kvôli odmene.