Ondrej Dostál: Ospravedlňujem sa všetkým slušným novinárkam a novinárom

Ondrej Dostál: Ospravedlňujem sa všetkým slušným novinárkam a novinárom Foto: Facebook Ondrej Dostál

„Ospravedlňujem sa všetkým slušným novinárkam a novinárom za hlúpe a ničím nepodložené útoky zo strany Igora Matoviča. Aj keď už v tejto chvíli nie je naším koaličným partnerom, stále mám pri takýchto jeho prejavoch hrubosti a neslušnosti pocit hanby,“ napísal dnes na facebooku štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Ondrej Dostál (za SaS).

Dostál reagoval na slová ministra financií Igora Matoviča, ktorý v utorok v diskusii v parlamente povedal: "2,5 roka zápasu, bohužiaľ, aj za podpory skorumpovaných médií, v rukách oligarchov alebo s podporou článkov písaných skorumpovanými novinármi, lebo povedzme si to, za päťstovku si dnes viete na mesiac prenajať novinára, ktorý o vás bude dobre písať."

"Ak má minister financií podozrenie, že niektorý novinár/novinárka zobral úplatok, mal by podať trestné oznámenie. Iný prístup je nielen možným trestným činom neoznámenia korupcie, ale najmä prehlbovaním nedôvery spoločnosti v demokraciu, ktorá je podľa posledných prieskumov na Slovensku aj tak nízka," reagovala na slová Matoviča aj šéfka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Bývalá novinárka Matovičovi pripomenula, že práve novinári v posledných rokoch urobili takú službu spoločnosti, až na to jeden z nich doplatil životom: "Odhalili Bašternákove podvody s DPH a Kočnerarove (Xenia Makarová, Monika Tódová, Ján Kuciak), poukázali na podozrivé IT zmluvy na Finančnej správe SR, kde sa priznal František Imrecze a dnes svedčí voči celej organizovanej skupine (Martin Turček), upozornili na kšefty Bonul, biznis "našich ľudí" v SEPSe a pranie špinavých peňazí (Tomáš Tomáš Madleňák, Lukáš Diko, Investigatívne centrum Jána Kuciaka), denne informujú o vývoji korupčných káuz (Laura Kello)..."

Aj medzi novinármi podľa jej slov môžu byť úplatné osoby, tak ako sú v polícii, na súdoch či politike. "Aj preto je dôležité, ak minister vie o takom konkrétnom prípade, nech ho oznámi, polícia vyšetrí a vinník/vinníčka potrestá. Médiá sú jedným z hlavných pilierov demokracie. Všeobecným konštatovaním o ich korupcii sa len prehlbuje nedôvera občanov v demokratické inštitúcie. Už dnes je nespokojnosť Slovákov s demokraciou najvyššia v Únii. Nespokojných je až 67 percent, priemer EÚ je 38," dodala Petková.