Dizajn Štandardu je skopírovaný od známych švajčiarskych novín, tie zvažujú právne kroky

Dizajn Štandardu je skopírovaný od známych švajčiarskych novín, tie zvažujú právne kroky Ilustr. foto: RTVS

Konzervatívny online denník Štandard má problém. Web, ktorého šéfredaktor sa nedávno vyhrážal kritikom žalobami od najväčšej advokátskej kancelárie na svete, hrozí spor so známym švajčiarskym denníkom. Denník Štandard si totiž „požičal" dizajn od denníka Neue Zürcher Zeitung (NZZ), ktorý vychádza už od roku 1780 a ktorý sa chce brániť.

Na podobný dizajn webu, hroziaci spor a na pozadie nového investora Štandardu - švajčiarsku spoločnosť Saidler & Co - upozorňuje v najnovšom článku Denník N.

Nový dizajn predstavil šéfredaktor Jaroslav Daniška pred mesiacom.

Odporúčame aj: Šéfredaktor Štandardu sa vyhráža novinárom a kritikom žalobou a americkými právnikmi

"Nový dizajn má ukázať, že sme zrelší, že nemusíme súťažiť s počtom fotiek ani vejárom farieb. Budeme striedmejší a serióznejší. Neobjavili sme koleso, chceme ale ukázať, že rozumieme nielen Slovensku, ale aj svetu. Hlásime sa týmito zmenami k médiám nášho západného civilizačného okruhu, k titulom, ako Wall Street Journal, Frankfurter Allgemeine Zeitung a ďalším médiám najmä z kontinentálnej Európy,“ takto uviedol nový dizajn šéfredaktor Štandardu Jaroslav Daniška. Švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ) vtedy nespomenul. Práve od neho podľa Nka bez dovolenia odkopíroval dizajn webu.

Vľavo titulka webu Neue Zürcher Zeitung, vpravo titulka Štandardu.

Vľavo web Neue Zürcher Zeitung, vpravo Štandard.

NZZ, Štandard/reprofoto Denník N

„Inšpirovali sme sa viacerými médiami vrátane Neue Zürcher Zeitung,“ reagoval na otázku Denníka N o prebratí dizajnu Jaroslav Daniška pre Denník N. Nový web vraj robili ich programátori a ešte nie je úplne dokončený. „Prebiehajú ďalšie práce a stránka sa mení,“ dodal.

Pôvodný dizajn Štandardu
„Áno, máte pravdu, sme inšpirovaní dizajnom denníka NZZ. Takisto postupne pribudnú prvky, ktoré považujeme za inšpiratívne v New York Times či Wall Street Journal,“ reagoval zakladateľ Standardu Peter Núñez. „Komunikácia o tejto téme už vo Švajčiarsku prebieha,“ dodal pre Denník N Núñez.

Odporúčame aj: Dag Daniš už píše pre Štandard. Jeho kolegom je bývalý redaktor Zem a Vek aj Marek Maďarič

Vydavateľ Neue Zürcher Zeitung si nemyslí, že sa Štandard ich dizajnom len inšpiroval. „Nebolo udelené žiadne právo ani licencia na použitie layoutu NZZ,“ povedala pre Nko hovorkyňa novín Karen Heim. „NZZ v súčasnosti zisťuje skutkový stav a zvažuje právne kroky,“ uviedla hovorkyňa.