Hnutie Taliban zakázalo v Afganistane rádia Slobodná Európa a Hlas Ameriky

Hnutie Taliban zakázalo v Afganistane rádia Slobodná Európa a Hlas Ameriky

Talibanské úrady v Afganistane zakázali vysielanie rozhlasových staníc Hlas Ameriky a Rádio Slobodná Európa, informovala agentúra AP. Obe stanice, ktoré financuje americká vláda, ale hlásia sa k nezávislosti, dostali sťažnosti ohľadom programového obsahu vysielania.

Od augusta 2021, keď sa islamistické hnutie Taliban chopilo v krajine moci, je v Afganistane podľa neziskovej organizácie Reportéri bez hraníc o 40 percent menej médií a o 60 percent menej novinárov.

Podľa hovorcu afganského ministerstva zahraničia obe rozhlasové stanice opakovane porušili zákony regulujúce činnosť médií, hnutie Taliban sa preto rozhodlo ukončiť ich činnosť v krajine. "Hlas Ameriky a Rádio Slobodná Európa opakovane nedodržali tieto zákony a neprejavili sa ako profesionálne," uviedol hovorca.

Taliban pri nástupe k moci sľuboval umiernenosť, za posledný rok ale významne obmedzil práva a slobody afganských občanov, obzvlášť žien a dievčat, a začal sa vracať k niektorým praktikám bežným za jeho tvrdej vlády v 90. rokoch. V novembri napríklad Taliban nechal na východe krajiny zbičovať 14 ľudí za cudzoložstvo alebo krádeže.