Print this page

Pri výkone práce bolo tento rok zabitých 67 novinárov, uvádza novinárska organizácia Reprofoto EP

Ruská invázia na Ukrajinu, chaos na Haiti a rastúce násilie zločineckých gangov v Mexiku prispeli k tomu, že tohtoročný nárast počtu novinárov, ktorí zomreli pri výkone povolania, je viac ako štyridsaťpercentný. Vyplýva to zo správy Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ), podľa ktorej tento rok prišlo o život 67 žurnalistov, vlani to bolo 47.

Najviac novinárov - dvanásť - tento rok zomrelo pri pokrývaní ruskej invázie na Ukrajine. Väčšinou išlo o Ukrajincov, ale boli medzi nimi aj iné národnosti vrátane amerického spolupracovníka denníka The New York Times Brenta Renauda, ktorý ako filmár nakrúcal aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Väčšina úmrtí bola zaznamenaná počas prvých týždňov invázie, ale ohrozenie novinárov pokračuje s tým, ako sa boje preťahujú.

IFJ uviedla, že k narastajúcemu počtu úmrtí prispela aj "hrôzovláda zločineckých organizácií v Mexiku a rozpad práva a poriadku na Haiti". V Mexiku, ktoré je považované za najnebezpečnejšiu krajinu pre reportérov mimo vojnových zón, bol rok 2022 pre novinárov jedným z najsmrteľnejších v histórii. V Mexiku tento rok zahynulo 11 žurnalistov a na Haiti šesť.

Organizácia zaznamenala päť úmrtí novinárov uprostred tohtoročnej politickej krízy v Pakistane a varovala pred novými hrozbami pre novinárov v Kolumbii a pretrvávajúcim nebezpečenstvom pre žurnalistov na Filipínach.

IFJ tiež vo svojej správe pripomenula úmrtie novinárky katarskej televízie Al-Džazíra Šírín abú Aklahovej, ktorá pripravovala reportáž z palestínskeho utečeneckého tábora. Stanica minulý týždeň podala žiadosť na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, aby okolnosti jej smrti prešetril. Podľa záverov niekoľkých vyšetrovaní novinárku zabila strela vypálená izraelským vojakom. Al-Džazíra tvrdí, že izraelská armáda útočila zámerne, čo izraelskí predstavitelia popierajú.

Organizácia so sídlom v Bruseli uviedla, že za svoju prácu je teraz väznených 375 novinárov, najviac je ich za mrežami v Číne, Barme a Turecku. Vlani ich bolo vo väzení 365. Vzhľadom na rastúci počet zabitých pracovníkov médií vyzvala vlády, aby prijali konkrétnejšie opatrenia na ochranu novinárov a slobodnej žurnalistiky.

"Nečinnosť iba povzbudí tých, ktorí sa snažia potlačiť voľný tok informácií, a podkope schopnosť ľudí poháňať svojich vodcov na zodpovednosť, vrátane zaistenia toho, aby tí, ktorí majú moc a vplyv, nestáli v ceste otvorenej a inkluzívnej spoločnosti," uviedol šéf Medzinárodnej federácie novinárov (IFJ) Anthony Bellanger.

IFJ so sídlom v Bruseli zastupuje 600.000 pracovníkov médií z odborových zväzov a asociácií vo viac ako 140 krajinách. Správa bola zverejnená v predvečer Dňa ľudských práv, ktorý si pripomína OSN.