Nikaragua výrazne obmedzila možnosť prísť do krajiny s fotoaparátom či kamerou

Nikaragua výrazne obmedzila možnosť prísť do krajiny s fotoaparátom či kamerou Ilustr. foto: Omediach.com

Nikaragua výrazne obmedzila možnosť vstupu do krajiny s fotoaparátom alebo kamerou. Priviezť do krajiny okuliare na nočné videnie úplne zakázala, informoval web španielskeho denníka El País. Podľa kritikov sa tak vláda autoritárskeho prezidenta Daniela Ortegu snaží zabrániť novinárom a dokumentaristom, aby informovali verejnosť v zahraničí o pomeroch v tejto stredoamerickej krajine.

 Nariadenie, ktoré zakazuje vstup do krajiny s určitými druhmi fotoaparátov či ďalších prístrojov a turistom umožňuje bez ďalších poplatkov doviezť len jeden fotoaparát, vydalo generálne riaditeľstvo nikaragujskej colnej stráže v polovici januára. Na dovoz videokamier budú turisti potrebovať zvláštne povolenie. Úplný zákaz sa vzťahuje na vstup do krajiny s okuliarmi pre nočné videnie. Podľa úradov tento typ zariadenia môžu v krajine používať len policajti a vojaci.

Úplne zakázaný je aj dovoz niektorých modelov fotoaparátov či kamier svetoznámych značiek ako Canon, Sony či Nikon. "Dôležitým detailom je, že ideá o veľmi kvalitnú výbavu, ktorá je vyrábaná pre profesionálov, a je málo pravdepodobné, že by ju mali turisti, pretože sú to veľmi drahé prístroje," povedal denníku jeden z najznámejších miestnych fotoreportérov Carlos Herrera.

Herrera nepochybuje, že ide o ďalšie opatrenie, ktoré má zabrániť šíreniu informácií o represiách v krajine. S tým súhlasí aj bývalý opozičný poslanec Eliseo Núňez, podľa ktorého sa Nikaragua kvôli novým zákazom blíži k úrovni izolácie od okolitého sveta, akú zaviedla Severná Kórea. "Ide to veľmi nad rámec toho, čo robia režimy na Kube či v Číne... Cieľom je schovať Nikaraguu pred akýmkoľvek pohľadom zvonku," povedal denníku El País predstaviteľ opozície.

Vláda prezidenta Ortegu sa snaží zvýšiť kontrolu nad prácou fotografov a filmárov aj ďalšími spôsobmi. Vlani parlament schválil vznik profesijného registra, do ktorého sa musia zaregistrovať ľudia a subjekty, ktorí sa profesionálne zaoberajú filmovou či inou audiovizuálnou produkciou. Správcovia registra majú možnosť zakázať zverejnenie niektorých záberov alebo ich predaj.

Nikaragujská vláda v posledných mesiacoch zvyšuje tlak na opozíciu a občiansku spoločnosť. Úrady nechali zrušiť desiatky mimovládnych organizácií a pod tlakom je aj miestna katolícka cirkev. Represie sa zvýšili v súvislosti s masovými protivládnymi protestami z roku 2018.