Novinára v Rusku odsúdili v neprítomnosti na osem rokov

Novinára v Rusku odsúdili v neprítomnosti na osem rokov Reprofoto Nevzorov.tv

Moskovský súd odsúdil na osem rokov odňatia slobody známeho televízneho novinára Alexandra Nevzorova za zverejnenie správ, že ruskí vojaci úmyselne ostreľovali pôrodnicu vo vtedy obliehanom Mariupole na juhovýchode Ukrajiny. Ruské úrady tieto informácie označili za klamlivé. Nevzorova súdili v neprítomnosti, vlani na jar jeho manželka informovala, že je v Izraeli, v lete dostal ukrajinské občianstvo.

 

Súd uznal Nevzorova vinným zo šírenia klamlivých správ o ruskej armáde kvôli politickej nenávisti. Novinár podľa vyšetrovateľov vlani 9. marca na sociálnych sieťach a na internete "úmyselne šíril zámerne lživé informácie", že ruská armáda ostreľovala pôrodnicu v Mariupole, pričom si bola vedomá, že ide o zdravotnícke zariadenie. K článku Nevzorov pripojil fotografie ranených pacientok. Ruské ministerstvo obrany oficiálne označilo tieto dôkazy za klamlivé.

Ruské ostreľovanie pôrodnice a detskej nemocnice v Mariupole z 9. marca si vyžiadalo životy troch civilistov vrátane dieťaťa. Ďalších 17 ľudí vyviazlo so zranením, pripomenula ruská redakcia BBC a dodala, že ruské úrady tieto informácie popierajú ako falošné a odmietajú vziať na vedomie početné svedectvá zahraničných novinárov a závery medzinárodných organizácií na ochranu ľudských práv.

Obhajoba žiadala o zbavenie obvinenia. Argumentovala, že obžalovaný len použil informácie z otvorených zdrojov. Obžaloba navrhovala odsúdiť novinára na deväť rokov.

Zmeny zákonov, ktoré umožnili trestať až 15 rokmi väzenia za šírenie informácií, ktoré ruské úrady označia za klamlivé či falošné, prijali ruskí zákonodarcovia krátko po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu. Medzitým boli odsúdení opoziční politici Alexej Gorinov a Iľja Jašin.