Analýza IPI: Ako veľmi sa zmenila sloboda médií na Slovensku päť rokov po vražde Jána Kuciaka?

Analýza IPI: Ako veľmi sa zmenila sloboda médií na Slovensku päť rokov po vražde Jána Kuciaka? Reprofoto Markíza

Päť rokov po vražde Jána Kuciaka navštívila delegácia medzinárodných organizácií Slovensko a zisťovali stav slobody na Slovensku. Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) zverejnil analýzu, v ktorej reflektuje pokrok v oblasti slobody tlače, no zároveň upozorňuje na problémy.

"Aj keď medzi novinármi panuje názor, že nedávne zmeny v klíme slobody tlače boli vo všeobecnosti pozitívne, príležitosti na ešte progresívnejšie reformy sa premeškali a v niektorých oblastiach, najmä online útoky na novinárov, je situácia rovnako problematická,  ako to bolo pri vražde Jána Kuciaka. Oddych, ktorý zažili novinári po zabití v zmysle verbálnych útokov, sa skončil," napísal v hodnotiacej správe Jamie Wiseman z IPI a to ešte pred kauzou Marty Jančkárovej.

"Z rozhovorov, ktoré sme viedli v Bratislave s médiami, občianskou spoločnosťou a reformne orientovanými politikmi, je jasné, že nedávny pokrok, hoci je významný, je zároveň krehký a nie je úplne konsolidovaný. A keďže pred voľbami v septembri 2023 sú na vzostupe antidemokratické sily – vrátane Fica, ktorého protesty po vražde zvrhli – zostáva jasný priestor na obavy. Bez ohľadu na svoje politické presvedčenie sa budúca vláda musí zaviazať, že bude pokračovať v reformnom programe. Čokoľvek menej by neuctilo odkaz Jána Kuciaka," dodáva odborník z IPI.

Celú analýzu IPI o situácii na Slovensku si môžte prečítať tu: https://ipi.media/analysis-how-much-has-media-freedom-in-slovakia-changed-five-years-after-jan-kuciak-murder/