Kvôli kontroverznej titulke s pápežom z čerpacích staníc a pošty v Poľsku odstránili satirický časopis (FOTO)

Kvôli kontroverznej titulke s pápežom z čerpacích staníc a pošty v Poľsku odstránili satirický časopis (FOTO) Foto: Orlen

Z pobočiek Poľskej pošty a čerpacích staníc štátnej petrochemickej firmy Orlen zmizlo podľa médií posledné vydanie satirického a antiklerikálneho časopisu Nie (Nie). V reakcii na debatu o tom, ako niekdajší pápež Ján Pavol II. nakladal s kňazmi zneužívajúcimi deti, je na obálke časopisu fotografia, na ktorej pápež drží kríž s nahou ukrižovanou bábikou.

"Rozhodol som, že zo všetkých predajných miest Orlenu bude stiahnuté nové vydanie týždenníka Nie, ktorého obálka prekračuje všetky medze. Máme priestor pre všetky tlačové tituly, ale nebudeme súhlasiť s nenávisťou voči Jánovi Pavlovi II. a s ničením jeho autority,\" napísal dnes na twitteri šéf Orlenu Daniel Obajtek. Ten je blízkym spojencom vládnucej národnokonzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Poľské Radio Zet na svojich internetových stránkach píše, že na profiloch časopisu Nie na sociálnych sieťach sa už skôr objavila informácia, že ho zo svojich pobočiek sťahuje aj štátom ovládaná Poľská pošta. Riaditeľka jeho vydavateľstva Urma Marta Miecińská povedala, že s právnikmi sa snaží túto vec objasniť, pretože o nej zatiaľ nebola vyrozumená písomne. Agentúra Reuters uviedla, že distribútori tlače v Poľsku podľa zákona nesmú obmedzovať predaj mediálnych titulov kvôli ich obsahu alebo politickému zameraniu.

Obálka aktuálneho čísla týždenníka Nie súvisí s reportážou televízie TVN24, podľa ktorej Ján Pavol II. za svojho pôsobenia vo funkcii krakovského arcibiskupa vedel, že niekoľko jemu podriadených kňazov zneužívalo deti, a ich činy sa snažil zatajovať. Hovorí sa v nej o troch kňazoch, ktoré Karol Wojtyla, neskorší svätý Ján Pavol II., v 70. rokoch presúval medzi farnosťami, poslal do kláštora alebo do Rakúska, keď boli obvinení zo zneužívania detí. Poľský Sejm vo štvrtok v reakcii na reportáž schválil uznesenie na obranu dobrého mena Jána Pavla II. Rezolúciu, v ktorej sa hovorí o "hanebnej mediálnej kampani" alebo snahách "skompromitovať najväčšieho Poliaka v dejinách", predložila vládnuca strana PiS.

Radio Zet pripomína, že časopis Nie už dlho vydáva články kritické voči Jánovi Pavlovi II. Jerzyho Urbana, zakladateľa časopisu a až do jeho smrti vlani v októbri aj šéfredaktora, súd v roku 2005 potrestal pokutou za urážku niekdajšieho pápeža. Urban býval v 80. rokoch hovorcom poľskej komunistickej vlády a protirežimná opozícia ho v narážke na šéfa propagandy v nacistickom Nemecku prezývala "Goebbels výnimočného stavu".