Za fiktívny rozhovor so Schumacherom odvolali šéfredaktorku

Za fiktívny rozhovor so Schumacherom odvolali šéfredaktorku Reprofoto Netflix

Vedenie bulvárneho časopisu Die Aktuelle prepustilo šéfredaktorku Anne Hoffmannovú kvôli fiktívnemu rozhovoru so šampiónom formule 1 Michaelom Schumacherom, ktorý vygeneroval nástroj umelej inteligencie. Schumacher sa na verejnosti neobjavil od decembra 2013, keď mal vo francúzskych Alpách nehodu na lyžiach a bol dlho v kóme.

Proti zverejnenému textu, pri ktorom sa čitateľ až skoro na samom konci dozvedel, že nejde o skutočný rozhovor, sa ostro ohradila športovcova rodina. O prepustení šéfredaktorky informovala mediálna skupina Funke Mediengruppe, pod ktorú magazín Die Aktuelle patrí.


"Ten nevkusný a zavádzajúci článok nemal nikdy vyjsť. V žiadnom prípade nezodpovedá novinárskym štandardom," uviedla výkonná riaditeľka mediálnej skupiny Bianca Pohlmannová. Skupina sa zároveň ospravedlnila rodine Schumacherovcov.

Fiktívny rozhovor zverejnil Die Aktuelle, časopis zameraný na ženy, v polovici tohto mesiaca. Schumacherova fotografia sa objavila priamo na obálke spolu s titulkom "Michael Schumacher: prvý rozhovor! Svetová senzácia!" a podtitulkom "Znie to klamne reálne". Samotný "rozhovor" sa potom točil okolo Schumacherovej rodiny a obsahoval výroky, ktoré bývalému vodičovi F1 vložila do úst umelá inteligencia.


Schumacherova rodina od nehody informuje o zdravotnom stave bývalého športovca minimálne. V roku 2021 však jeho manželka Corinna Schumacherová v dokumentárnom filme streamovacej služby Netflix uviedla, že jej manžel je doma a pokračuje v terapiách. "Súkromie je súkromie, ako vždy hovoril. Je pre mňa veľmi dôležité, že si môže užívať svoj súkromný život, ako len je to možné. Michael nás vždy chránil a teraz my chránime Michaela," citovala jej výroky z dokumentu stanice CNN.