Princ William urovnal s vydavateľom bulváru spor o odpočúvaniach, tvrdí Harry

Princ William urovnal s vydavateľom bulváru spor o odpočúvaniach, tvrdí Harry Reprofoto youtube ODN

Britský princ William v roku 2020 urovnal spor ohľadom telefonických odpočúvaní s mediálnou skupinou magnáta Ruperta Murdocha za "veľmi vysokú čiastku" po tajnej dohode uzavretej s Buckinghamským palácom. Podľa agentúry Reuters to v súdnych dokumentoch uviedli právnici princa Harryho. Ten žaluje vydavateľa bulvárneho denníka The Sun kvôli hrubému narušovaniu súkromia.

Zamestnanci skupiny News Group Newspaper (NGN) v rokoch 1999 až 2010 odpočúvali slávne osobnosti a obete najrôznejších zločinov. Odpočúvanie, ktoré postihli aj kráľovskú rodinu, sa odohrávali pod hlavičkou bulvárneho týždenníka News of the World (NoW), ktorý kvôli škandálu a verejnej kritike musel v roku 2011 ukončiť činnosť.

Princ Harry žaluje NGN na londýnskom vrchnom súde za početné protiprávne činy, ktorých sa údajne vydavateľstvo dopustilo v mene svojich bulvárnych denníkov The Sun a dnes už neexistujúceho NoW od polovice 90. rokov do roku 2016. Obviňuje osoby konajúce za tieto noviny z telefonických odposluchov informácií podvodom, vrátane čísla sociálneho poistenia jeho manželky Meghan.

Bývalý reportér NoW Clive Goodman, ktorý bol v roku 2007 odsúdený za odpočúvanie hlasových schránok členov kráľovskej rodiny, v roku 2014 uviedol, že sa nabúral do telefónov Harryho, Williama aj jeho manželky Kate.

Vydavateľstvo NGN, ktoré po ukončení činnosti vyplatilo milióny na odškodnom, sa usiluje o zamietnutie jeho žaloby. Tvrdí tiež, že ju mal princ Harry podať skôr. Spoločnosť tiež popiera, že by sa ktokoľvek z denníka The Sun podieľal na akejkoľvek nezákonnej činnosti.

Harryho právny tím v dokumentoch uviedol, že dôvodom, prečo nepodal žalobu skôr, bola tajná dohoda medzi NGN a Buckinghamským palácom o odložení akýchkoľvek nárokov do doby, než budú vyriešené všetky spory vydavateľstva týkajúce sa odpočúvania. Právnik NGN to poprel.

Právnici v dokumente uvádzajú, že princ Harry musel v rámci svojej žaloby zverejniť podrobnosti tejto tajnej dohody, ako aj skutočnosť, že jeho brat nedávno v zákulisí urovnal svoj nárok voči spoločnosti NGN. Mediálna skupina sa podľa nich s Williamom dohodla "na veľmi vysokej finančnej sume v roku 2020".

Dohoda bola uzavretá, aby sa "predišlo situácii, kedy by člen kráľovskej rodiny musel sedieť na lavici svedkov a rozprávať konkrétne podrobnosti o súkromných a vysoko citlivých hlasových správach, ktoré boli zachytené," uvádza sa v súdnych dokumentoch.

Harry uviedol, že Buckinghamský palác "sa chcel za každú cenu vyhnúť" podobnému poškodeniu povesti, ktoré spôsobilo zverejnenie detailov intímneho telefonického rozhovoru medzi kráľom Karlom a terajšou kráľovnou Camillou v 90. rokoch, keď bol jeho otec ešte ženatý s princeznou Dianou.

V rámci chronológie, ktorá podrobne popisuje výmenu listov medzi palácom a NGN, sa v dokumente uvádza, že do diskusií bola zapojená aj Harryho babička. Zosnulá kráľovná Alžbeta mu podľa spisov v roku 2017 dala súhlas, aby sa svojím prípadom zaoberal.