V rebríčku slobody tlače si Slovensko polepšilo o 10 miest, a to aj vďaka odchodu Matoviča z vlády

V rebríčku slobody tlače si Slovensko polepšilo o 10 miest, a to aj vďaka odchodu Matoviča z vlády Ilustr. foto: Facebook Demokrati

V svetovom rebríčku slobody tlače sa Slovensko umiestnilo na 17. mieste spomedzi 180 krajín sveta. Oproti roku 2022 ide o postup o 10 miest.

Slovensko sa po niekoľkých rokoch vracia do prvej dvadsiatky, ale zostáva mimo najlepšie hodnotených krajín a nižšie ako Česko, ktoré je tento rok na 14. mieste. „Ako indikuje vyššie skóre (o 4,85 boda v porovnaní s rokom 2022), sloboda tlače a právo na informácie sa zlepšili. Bolo to vďaka novinárskej obci aj vďaka opatreniam štátu. Z politického hľadiska priniesol istú úľavu odchod Igora Matoviča z vlády, ktorý bol známy svojimi častými útokmi na novinárov; premiér Eduard Heger má k novinárom oveľa väčší rešpekt,“ hodnotí výsledky Pavol Szalai z Reportérov bez hraníc.

Reportéri bez hraníc si všimli, že odolnosť slovenských mienkotvorných médií voči ruskej propagande podporila právo obyvateľov Slovenska na dôveryhodné informácie ale aj to, že bývalého riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka, ktorý zasahoval do redakčnej nezávislosti, nahradil v roku 2022 v transparentnej voľbe nový riaditeľ.

„Pokiaľ ide o bezpečnosť, v roku 2022 sme zaznamenali menej útokov na novinárov ako v roku 2021 poznačenom protestmi proti opatreniam proti koronavírusu; k tomu sa zvýšila dôvera novinárov v políciu a vznikla nová platforma na ochranu novinárov - BezpecnaZurnalistika.sk. Slovenskí novinári však naďalej čelia mnohým verbálnym útokom a online obťažovaniu. Zdá sa, že sloboda tlače na Slovensku benefituje z celkovo zdravého ekonomického prostredia v sektore - relatívna finančná stabilita a transparentnosť médií, relatívne nízka korupcia a slabé ekonomické tlaky v profesii,“ povedal Pavol Szalai, podľa ktorého napriek pozitívnym legislatívnym reformám výraznejší pokrok brzdí chýbajúce odsúdenie objednávateľa vraždy Jána Kuciaka, nedokončená reforma verejnoprávneho média, ako aj šikanózne žaloby proti novinárom a tresty väzením za ohováranie v platnej legislatíve.

Reportéri bez hraníc dnes v deň výročia Slobody tlače zverejnili svoj každoročný rebríček Svetový index slobody tlače, v ktorom hodnotia podmienky na prácu novinárov v 180 krajinách sveta. Podľa Svetového indexu slobody tlače je situácia vo svete „veľmi vážna“ v 31 krajinách, „ťažká“ v 42, „problematická“ v 55 a „dobrá“ alebo „uspokojivá“ v 52 krajinách.  Inými slovami, prostredie pre žurnalistiku je „zlé“ v siedmich z desiatich krajín a uspokojivé len v troch z desiatich krajinách.

Z pohľadu celkového rebríčka je na prvom mieste už siedmy rok po sebe Nórsko. Ale – nezvyčajne – na druhom mieste je  Írsko (nárast o 4 miesta na 2. mieste), pred Dánskom (pokles o 1 miesto na 3. mieste). Holandsko(6.) sa zvýšilo o 22 miest a obnovilo pozíciu, ktorú malo v roku 2021, pred zavraždením investigatívneho reportéra Petra R. de Vriesa.

Zmeny sú aj v spodnej časti indexu. Posledné tri miesta sú obsadené výlučne ázijskými krajinami: Vietnam (178.), Čína (pokles o 4 na 179. mieste), najväčší väzniteľ novinárov na svete a jeden z najväčších vývozcov propagandistického obsahu; a na konci Severná Kórea (180.).
"World Press Freedom Index ukazuje obrovskú volatilitu v situáciách s veľkými vzostupmi a poklesmi a bezprecedentnými zmenami, ako je výstup Brazílie o 18 miest a prepad Senegalu o 31 miest. Táto nestabilita je výsledkom zvýšenej agresivity zo strany orgánov v mnohých krajinách a rastúca nevraživosť voči novinárom na sociálnych médiách a vo fyzickom svete. Nestálosť je tiež dôsledkom rastu priemyslu s falošným obsahom, ktorý produkuje a šíri dezinformácie a poskytuje nástroje na ich výrobu," hodnotí generálny tajomník RSF Christophe Deloire.