Bývalý šéfredaktor Pravdy bude novým šéfredaktorom českého Práva

Bývalý šéfredaktor Pravdy bude novým šéfredaktorom českého Práva Ilustr. foto: SME

Novým šéfredaktorom denníka Právo bude od utorka doterajší zástupca šéfredaktora Petr Šabata. Vo funkcii nahradí Zdeňka Porybného, ktorý rezignoval. Uviedol to server Novinky.cz, ktorý rovnako ako Právo patrí spoločnosti Borgis. Porybný sa stal šéfredaktorom denníka krátko po zamatovej revolúcii.

"Ďakujem všetkým, ktorí ste mi v priebehu uplynulých skoro 33 rokov pomáhali utvárať charakter Práva ako nezávislého, myšlienkovo otvoreného denníka, ktorý sa svojím spôsobom podieľal aj na pozitívnej transformácii českej spoločnosti po páde starého režimu," napísal Porybný podľa Noviniek zamestnancom Borgisu. Najnovšie bude mať na starosti sociálne siete Práva a jeho sobotný magazín.

Šabata prišiel do Práva vlani v októbri z Českého rozhlasu Plus, kde pôsobil ako šéfredaktor. V minulosti pôsobil ako šéfredaktor Mladej Fronty Dnes, slovenskej Pravdy a českých Hospodárskych novín. Pôsobil aj v Petit Presse. "Zdeněk Porybný je nielen skvelý novinár, ktorý viedol Právo výnimočným spôsobom, ale aj vydavateľ-vizionár, čo ukázal nadviazaním strategickej obsahovej spolupráce so Zoznamom pred 20 rokmi. Výsledky jeho práce sú pre nás silným záväzkom, patrí mu veľká vďaka," povedal serveru Šabata.

Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) povolil na konci júna firme Zoznam média zo skupiny Seznam.cz kúpiť Porybného firmu Silky. Jej prostredníctvom Seznam.cz získa aj spoločnosť Borgis, ktorá vydáva denník Právo a dodáva obsah pre server Novinky.cz.

Tlačenému denníku Právo dlhodobo klesá náklad ako drvivej väčšine tlačených médií, podľa Kancelárie overovanie nákladov tlače predstavoval tento rok v apríli priemerný predaný denný náklad 45.556 kusov.