RSF reaguje na útok ministra pre vyhlásenie obhajujúce nezávislosť médií v Poľsku

RSF reaguje na útok ministra pre vyhlásenie obhajujúce nezávislosť médií v Poľsku Ilustr. foto: TVN

Minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro zle pochopil obavy organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) z jeho pokusu vnútiť poľským médiám politickú agendu. Organizácia, ktorá obhajuje slobodu, pluralitu a nezávislosť žurnalistiky, žiada mediálny orgán KRRiT, aby zamietol právne nepodloženú a politicky motivovanú sťažnosť ministra na TVN a TVN24.

Poľský minister spravodlivosti a generálny prokurátor Zbigniew Ziobro vo svojom vyhlásení zverejnenom 10. augusta na X (predtým Twitter) obvinil medzinárodnú organizáciu Reportéri bez hraníc (RSF) z „pokrytectva bez hraníc“. V neskoršej tlačovej správe citujúc jeho príspevok dodal, že organizácia uvádza „nepravdivé tvrdenia“.

Útok nasledoval po vyhlásení RSF, ktoré kritizovalo jeho rozhodnutie podať sťažnosť Národnej rade pre vysielanie (KRRiT) na najväčšie nezávislé médium TVN a jeho 24-hodinový spravodajský kanál TVN24. „Politickí predstavitelia vlády Zákona a spravodlivosti si nemôžu vyberať obsah médií, aby mohli presadzovať svoju politickú agendu,“ vyhlásila RSF 4. augusta.

„Je nám ľúto, že minister Zbigniew Ziobro nesprávne pochopil naše obavy a neopodstatnene nás obviňuje, že nehovoríme pravdu. Požiadať mediálny orgán, aby sankcionoval TVN a TVN24 za to, čo neodvysielali, je zjavne politicky motivovaný a právne nepodložený pokus o ich redakčné rozhodnutia. V súlade s demokratickým princípom nezávislosti médií RSF nalieha na KRRiT, aby zamietla sťažnosť Zbigniewa Ziobra,“ povedal vedúci oddelenia EÚ-Balkán v RSF Pavol Szalai.

Zbigniew Ziobro, ktorý kandiduje v októbrových všeobecných voľbách ako líder radikálnej pravicovej strany Suverénne Poľsko, obvinil TVN z porušenia zákona „straníckym spravodajstvom o udalostiach“. Odvolal sa na kritickú televíznu správu o svojej výzve prezidentovi, aby omilostil ženu odsúdenú v roku 2021 za útok na aktivistku za práva LGBT+. Podľa Zbigniewa Ziobra mala TVN vo svojom vysielaní informovať aj o napadnutí vodiča pro-life kamióna. V tomto prípade odvolací súd vlani v júli konanie zastavil pre menšiu škodlivosť útoku. Minister verdikt kritizoval. Podľa ministrovej sťažnosti TVN tým, že v určitom časovom období nepokrývala druhý prípad, naznačila, že „akty agresie spáchané proti ľuďom s pravicovými názormi možno ospravedlniť“, a preto kanál porušil ustanovenia mediálneho zákona zakazujúceho vysielateľom podporovať násilie a zaväzovať ich k rešpektovaniu kresťanského hodnotového systému.

Minister vo svojom vyhlásení namierenom proti RSF na sociálnej sieti X tvrdil, že len „upozorňuje na nedostatok novinárskej objektivity stanice TVN, teda zámerné mlčanie o škandále“ (v súvislosti s pro-life vodičom kamiónu). Okrem toho vykreslil RSF ako organizáciu, ktorá médiám vnucuje určitú politickú agendu, čo v skutočnosti robí sám. Kritika RSF sa netýka mediálneho obsahu, ale vychádza z poľského mediálneho zákona, ktorý jasne stanovuje, že „vysielateľ tvorí program nezávisle“, píše v tlačovom vyhlásení RSF.

Vládnuca väčšina v Poľsku sa opakovane pokúšala podkopať nezávislosť kanála. Pred dvoma rokmi parlament napriek obavám RSF prijal „lex TVN“, ktorý nútil americkú spoločnosť Discovery predať svoj podiel v najväčších nezávislých médiách . Poľský prezident pod medzinárodným tlakom nakoniec koncom roka 2021 návrh zákona vetoval .

Poľsko je na 57. mieste zo 180 krajín vo svetovom indexe slobody tlače RSF za rok 2023 .