Samostatný Korzár končí. Vychádzať bude už len s denníkom SME

Samostatný Korzár končí. Vychádzať bude už len s denníkom SME

Na východe Slovenska si už čitatelia samostatný denník Korzár nekúpia. Od dnešného dňa 4. septembra je možné si kúpiť len zlúčené vydanie Korzára a denníka SME.

Vydavateľský dom Petit Press, pod ktoré oba denníky patria, sa rozhodol ich spojiť do jedného vydania. Takéto vydanie doteraz čitatelia poznali zo spoločných piatkových novín SME Korzár. Spojené vydanie bude vychádzať každý pracovný deň za pôvodnú cenu, ktorá je 1,20 eura.

Korzár je jediný regionálny denník na Slovensku. Noviny boli založené v roku 1998. Jeho predchodcom boli noviny Korzo, po mečiarovsko-rezešovských útokoch vznikol nezávislý Korzár.

Titulka prvého čísla Korzára                      Zdroj: Petit Press

Vedenie denníka bolo v Košiciach. Od roku 2007 do roku 2012 vychádzali okrem košického vydania aj mutácie pre päť ďalších východoslovenských regiónov: Prešovský Korzár, Spišský Korzár, Tatranský Korzár, Zemplínsky Korzár a Gemerský Korzár. V roku 2012 došlo k reorganizácii siete regionálnych verzií. Aktuálne vychádzal v dvoch mutáciách (Korzár - denník Košického kraja, Korzár - denník Prešovského kraja), čím pokrýva celý región východného Slovenska.

Čítanosť Korzára, podobne ako pri iných printových médiách, z roka na rok klesla. Prepad za posledných 10 rokov je výrazný. Aktuálne podľa posledných dostupných údajov auditu tlače ABC SR je priemerný denný predaj 3 523 kusov (máj/2023), pred 10 rokmi to bolo 15 758 kusov.

Pred samotným zlúčením prebiehala v denníku Korzár kampaň, v ktorej boli čitatelia upozornení na chystanú zmenu. Spočiatku prebiehala ako klasická inzertná kampaň, ale neskôr prišlo k pretváraniu samotnej titulky denníka Korzár.

 

Posledný augustový týždeň sa na titulnej strane novín začali objavovať robotníci, ktorí postupne, počas štyroch vydaní prestavali pôvodné logo denníka Korzár na logo denníka SME Korzár.

„Náš nový produkt zachováva celý rozsah oboch denníkov, spolu 28 strán, a to len za doterajšiu, nezmenenú cenu jedných novín. S 12 regionálnymi stranami Korzára a 16 stranami SME s domácim, zahraničným spravodajstvom, politickými komentármi, športom, kultúrou i ďalšími témami či vloženými prílohami máme ambíciu byť na východnom Slovensku printovou voľbou číslo 1 pre dlhoročných i nových čitateľov, ktorí hľadajú aktuálny, seriózny, komplexný obsah aj s jedinečnou vôňou starého dobrého novinového papiera,“ povedal šéfredaktor denníka Korzár Jaroslav Vrábeľ.

 

Kampaň realizovala agentúra Respect APP, ktorá s vydavateľstvom Petit Press úzko spolupracuje na viacerých projektoch.

Vydavateľský dom Petit Press vydáva viac ako 30 regionálnych a centrálnych. Do jeho portfólia patria denníky SME, sme.sk, Korzár, týždenník TV Svet, siete regionálnych novín  MY a bezplatných novín ECHO, mesačníky Lišiak, Historická revue, Index, Doma v záhrade, Magazín zdravia a Ona vie.