Bývalá novinárka Soňa Rebrová dnes preplávala La Manche (VIDEO)

Bývalá novinárka Soňa Rebrová dnes preplávala La Manche (VIDEO) Foto: Archív S.R.

Bývalá novinárka Soňa Rebrová dnes skoro ráno o 4:15 začala svoju plavbu cez legendárny kanál La Manche. Na svoj štart čakala niekoľko dní vo Veľkej Británii, pôvodne mala plávať už v júli, no kvôli výkyvom počasia jej plavbu presunuli na dnes. AKTUALIZÁCIA: Soňa Rebrová krátko po 20:00 úspešne doplávala na francúzske pobrežie. (VIDEO na konci článku)

Ak sa jej to podarí, bude historicky druhou Slovenkou, ktorá zdolala tento známy kanál z Anglicka do Francúzska. Soňa Rebrová začínala v denníku SME, kde 6 rokov pracovala ako vedúca redaktorka prílohy Škola a rodina. Neskôr vydávala vlastný časopis, a pracovala aj pre STV, televíziu TA3 či časopis Markíza. Písala aj knihy a venovala sa charite. Plávať začala až ako 45-ročná. Dnes je slovenskou diaľkovou plavkyňou, zdoláva vodné nádrže vždy v spojitosti s charitatívnym poslaním.

Facebook S. Rebrová

Dnešnú plavbu cez približne 40-kilometrový prieliv chce spojiť s cieľom pomôcť slovenským riekam a pláva za podporu Ligy proti rakovine a mimovládnej organizácie WWF Slovensko. Sledovať jej cestu možno v dnešný deň online aj na tejto stránke.

„Prečo plávať len tak, keď môžem pomôcť, upozorniť na nejaký problém, prípadne urobiť zbierku na dobrú vec? Veď budem plávať dlho, počítam okolo 16 hodín, a za ten čas môžem urobiť aj dobrý skutok. No nie je to nádherné?“ hovorí Soňa, ktorá sa svoj veľký deň rozhodla prepojiť so zápasom WWF za slobodu riek, odstraňovanie škodlivých bariér a zabezpečenie kvalitnejšieho života pre naše sladkovodné živočíchy.

Impulzom pre Soňu sa stal smutný príbeh zo Želiezoviec na Hrone, kde pred 6 rokmi došlo k rozsiahlej environmentálnej škode. Situácia sa jej dotkla o to viac, že práve k rieke Hron ju viaže množstvo pekných spomienok z detstva. „Prišlo mi ľúto, ako túto rieku pripravujeme o slobodu a ako veľmi negatívne ovplyvňujeme život v nej. Začala som sa zamýšľať nad paralelou medzi mojim plávaním a plávaním nič netušiacich živočíchov v prostredí plnom smrteľných nástrah. Ja na rozdiel od rýb mám na výber. Viem sa vyhnúť miestam o ktorých viem, že sú znečistené, vynechám lokality, ktoré sú nejakým spôsobom zabarikádované alebo prehradené. Ryba túto voľbu nemá, musí plávať tam, kam ju vedie inštinkt,” hovorí plavkyňa s tým, že cíti potrebu urobiť maximum pre zlepšenie týchto podmienok.

"Verím, že prostredníctvom našej zbierky sa podarí podporiť vytrvalý boj WWF za slobodu Hrona, ktorý si vyžaduje veľa síl, personálnych kapacít a najmä kvalifikovanej právnickej pomoci,” povedala Soňa Rebrová, ktorá v prípade úspechu bude iba druhou Slovenkou v histórii, samostatne preplávajúcou tento prieliv.

Aktualizácia: Soňa Rebrová úspešne doplávala.