Podiel Daniela Křetínskeho v denníku Le Monde získala spoločnosť NJJ Presse

Podiel Daniela Křetínskeho v denníku Le Monde získala spoločnosť NJJ Presse Ilustr. foto: EP Holding

Podiel miliardára Daniela Křetínskeho v denníku Le Monde získala spoločnosť NJJ Presse telekomunikačného magnáta Xaviera Niela, informovala agentúra Reuters. Nielov holding sa zaviazal získané akcie previesť do fondu na ochranu slobody tlače. Denník Financial Times (FT) cenu transakcie odhaduje na 50 miliónov eur.

"Všetky akcie, ktoré od roku 2019 držala spoločnosť pána Daniela Křetínskeho vo firme Le Nouveau Monde, získala spoločnosť NJJ Presse, ktorá sa neodvolateľne zaväzuje previesť tieto akcie spoločne s už priamo držanými akciami do fondu na ochranu slobody tlače," uviedla spoločnosť NJJ vo vyhlásení zaslanom agentúre Reuters.

Finančný magnát Matthieu Pigasse, ktorý predal časť svojho podielu v Le Monde Krřetínskemu, tiež vloží svoje akcie do fondu, uviedol Nielov holding NJJ. Le Nouveau Monde podľa NJJ Press zostáva komanditnou spoločnosťou, ktorú ovláda Pigasse. Hlavnými dvoma akcionármi Le Mondu sa stanú spomínaný nadačný fond a združenie Pôle d'Indépendance, ktoré zastupuje novinárov, zamestnancov a čitateľov denníka.

Křetínsky uviedol, že "bude aj naďalej podporovať francúzsku tlač a garantovať ich nezávislosť ako akcionár" v tituloch, ako sú Elle, Marianne a časopis Franc-Tireur, "alebo ako veriteľ" denníka Libération.

"V čase veľkých kapitálových zmien vo francúzskej tlači chceme poskytnúť potrebné zdroje titulom, ktoré ich potrebujú a ktoré podporujeme v ich rozvojových projektoch, a zároveň plne rešpektovať ich redakčnú slobodu," uviedla vo vyhlásení Křetínskeho spoločnosť International Media Invest (IMI) v tlačovej správe.

Křetínsky, ktorý vo Francúzsku študoval a hovorí plynule po francúzsky, sa v krajine už významne angažuje v energetike. Má podiely tiež napríklad v reťazci supermarketov Casino a v televíznej skupine TF1. V júni podpísala francúzska spoločnosť Vivendi dohodu o predaji svojho vydavateľstva Editis spoločnosti IMI, ktorá spadá pod Křetínskeho Czech Media Invest (CMI).

V Le Monde získal Křetínsky podiel v roku 2018, čo vtedy vyvolalo obavy medzi zamestnancami. Niel patrí k najväčším francúzskym mediálnym magnátom, pripomína agentúra AFP.