Vyhlásenie k pribúdajúcim incidentom: Verejnosť proti násiliu 2023 (CELÉ ZNENIE)

Vyhlásenie k pribúdajúcim incidentom: Verejnosť proti násiliu 2023 (CELÉ ZNENIE) Foto: Tomáš Benedikovič, 2018, Denník N

Vyhlásenie viacerých osobností a aktivistov k narastajúcemu počtu incidentov v súčasnej volebnej kampani pod názvom Verejnosť proti násiliu 2023:

Viacerí z nás spolu s desaťtisícami ďalších občanov stáli na námestiach v Novembri 1989, aby sme odmietli násilie v politickom a verejnom živote a postavili sa za demokratické hodnoty, na ktorých odvtedy stojí naša spoločnosť. Ich pevnou súčasťou sú aj demokratické voľby, ktoré by mali byť predovšetkým o súťaži myšlienok a perspektív.

Preto so znepokojením sledujeme narastajúci počet incidentov v prebiehajúcej kampani, pri ktorých došlo k fyzickým stretom medzi politikmi navzájom, či ich priaznivcami. Namiesto toho, aby sa všetci politici od podobných incidentov dôrazne dištancovali a vyzvali na to aj svojich sympatizantov, niektorí takéto konanie nielen schvaľujú, ale dokonca sa ním aj chvália na sociálnych sieťach.

Šírenie do očí bijúcej nenávisti, cielené provokácie, násilné rušenie volebných mítingov iných strán, spojené s fyzickými útokmi, vulgarizmy, kopance či úder do tváre sú za hranicou toho, čo je vo volebnej kampani v civilizovanej a slušnej spoločnosti akceptovateľné. Takéto konanie je veľmi nebezpečné. Prispieva k ďalšiemu rozoštvávaniu spoločnosti, ktorá je už aj tak výrazne polarizovaná. Máme obavu, že signály o akceptovaní fyzickej konfrontácie počas volebnej kampane môžu vo finálnej fáze volieb pôsobiť ako rozbuška pre nespokojných voličov.

Vyzývame preto lídrov všetkých politických strán, aby sa jasne dištancovali od takejto formy vedenia kampane a vyslali podobné signály svojim straníckym kolegom i svojim podporovateľom.

Signatári:

Rasťo Kužel, MEMO 98
Fedor Blaščák, Nadácia otvorenej spoločnosti
Fedor Gál, spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu 1989
Zuzana Petková, Nadácia Zastavme korupciu
Peter Zajac, spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu 1989
Katarína Batková, VIA IURIS
Martin Bútora, spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu 1989
Michal Kišša, Nadácia Pontis
Peter Tatár, spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu 1989
Michal Havran, teológ
Juraj Flamík, spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu 1989
Marek Adamov, Stanica Žilina-Záriečie a Nová synagóga Žilina
Péter Hunčík, spoluzakladateľ Verejnosti proti násiliu 1989
Pavol Čekan, vedec
Miroslav Pollák, spoluzakladateľ Občianskeho fóra a Verejnosti proti násiliu 1989
László Szigeti, spoluzakladateľ Maďarskej nezávislej iniciatívy a Verejnosti proti násiliu 1989