Čína po troch rokoch prepustila zadržiavanú novinárku s austrálskym pasom

Čína po troch rokoch prepustila zadržiavanú novinárku s austrálskym pasom Ilustr. foto: Omediach.com

Čína po troch rokoch prepustila zadržiavanú čínsko-austrálsku novinárku, ktorá čelila obvineniu z vyzrádzania štátnych tajomstiev. Austrálsky premiér Anthony Albanesa oznámil, že štyridsaťosemročná Čcheng Lej (v anglickom prepise Cheng Lei) dorazila do Melbourne, kde sa stretla so svojimi dvoma deťmi.

Prepustenie novinárky prišlo v čase, keď sa Peking a Canberra pokúšajú zlepšiť vzájomné vzťahy; Albanesa sa tento rok chystá na návštevu Číny ako prvý premiér od roku 2016.

"Tá záležitosť bola uzavretá právnymi postupmi," uviedol Albanese vo vyhlásení. "Jej návrat vrelo privítajú nielen jej rodina a priatelia, ale celá Austrália," povedal.

Čcheng Lej, ktorá sa narodila v Číne a od detstva žila v Austrálii, pracovala ako moderátorka významnej čínskej štátnej televízie CGTN a čínske úrady ju zadržali v auguste 2020. Neskôr ju zatkli kvôli podozreniu z ohrozenia národnej bezpečnosti, vlani stála pred súdom.

Kauza Čcheng Lej kalila vzťahy medzi Austráliou a Čínou, ktoré v posledných rokoch vážne poznamenalo niekoľko sporov. Tie súviseli s pandémiou covidu-19, vylúčením čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei zo zriaďovania siete 5G v Austrálii či zavedením čínskych ciel na dovoz austrálskeho tovaru.

Zlepšenie vzťahov ale minulý mesiac naznačilo stretnutie Albaneseho s čínskym premiérom Li Čchiangom a taktiež plánovaná cesta austrálskeho premiéra do Číny. Jej dátum zatiaľ nebol zverejnený.