V poľských voľbách podľa komentátorov nezabralo strašenie a propaganda vlády

V poľských voľbách podľa komentátorov nezabralo strašenie a propaganda vlády Ilustr. foto: Omediach.com

Strašenie a propaganda zo strany vládnucej národnokonzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) pred nedeľnými parlamentnými voľbami v Poľsku nezabrali, zhodujú sa dnes poľskí komentátori. Aktualizované odhady výsledkov hlasovania potvrdzujú, že proeurópska opozícia má šancu zostaviť budúcu vládu. Tú ju však môže podľa poľských analytikov skomplikovať prezident Andrzej Duda, spojenec PiS.

"Povzbudivé je, že väčšina Poliakov nepodľahla nechutnej propagande," píše Gazeta Wyborcza. Pripomína, že predstavitelia PiS šéfa opozície Donalda Tuska označovali za manžela bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej alebo za brata ruského prezidenta Vladimíra Putina.

"Opozícia vyhrala nad veľmi ťažkým rivalom," hodnotí Rzeczpospolita. "PiS do kampane nasadilo celý štátny aparát, vrátane financií štátnych firiem, a preto tie voľby neboli úplne rovné a slušné," dodáva. O výsledku podľa nej rozhodla hlavne mobilizácia voličov, o ktorú sa tak usilovala vládnuca strana.

"Nezafungovalo strašenie migrantmi, výsledky nepriniesli ani osobné nenávistné výpady proti Donaldovi Tuskovi, programovú ponuku nahradili emócie," píše Rzeczpospolita. Pripomína, že súčasnej vládnucej strane nepomohlo ani to, že presadila, aby sa zároveň s voľbami konalo referendum, v ktorom voliči okrem iného odpovedali na otázku, či "podporujú prijatie tisícov nelegálnych migrantov z Blízkeho východu a Afriky". Referenda sa zúčastnilo 40 percent hlasujúcich, teda menej ako polovica, a jeho výsledky preto nebudú záväzné.

Vo voľbách síce podľa odhadov zvíťazilo PiS, zrejme ale v Sejme, dolnej komore parlamentu, nedosiahne na vládnu väčšinu. Na vytvorení kabinetu sa chce dohodnúť Tuskova Občianska koalícia, stredová Tretia cesta a Nová ľavica.

Strany proeurópskej opozície pred voľbami sľubovali, že napravia následky ôsmich rokov vlády PiS, zúčtujú s jej politikmi a postarajú sa o to, aby sa hlboko rozdelení Poliaci zmierili, pripomína Gazeta Wyborcza. Denník od nich očakáva, že budú postupovať jednotne čo do nápravy Poľska. "Najdôležitejšou záležitosťou je okamžitá zmena vo verejnoprávnych médiách, zdevastovaných inštitúciách právneho štátu, súdoch. Je potrebné obnoviť vzťahy s Európskou úniou založené na dôvere," píše tento liberálny denník.

Kvôli porušovaniu princípu právneho štátu Európska komisia zmrazila Poľsku výplatu peňazí pre národný plán obnovy. "Víťazi z opozície môžu rýchlo ukončiť brzdenia v tejto veci," píše Rzeczpospolita, ale upozorňuje, že podmienkou pre to je postoj prezidenta Dudu, ktorý pochádza z tábora národných konzervatívcov.

Komentátor tohto ekonomicky zameraného denníka pripomína, že ktokoľvek vládu zostaví, bude stáť pred tými istými problémami. Poľsko čaká slabý ekonomický rast, bude musieť upustiť od "manuálneho riadenia" hospodárstva v podobe zmrazenia cien elektriny a plynu alebo umelého znižovania cien pohonných hmôt, ku ktorému pred voľbami pristúpil štátny petrochemický gigant Orlen. Pripomína, že nulová sadzba DPH na niektoré potraviny, zavedená vládou kvôli rastúcim životným nákladom, platí do konca roka.