Tlačová konferencia so ženou prepustenou Hamasom je terčom kritiky médií (VIDEO)

Tlačová konferencia so ženou prepustenou Hamasom je terčom kritiky médií (VIDEO) Reprofoto youtube i24NEWS English

Niektoré izraelské médiá kritizujú organizátorov dnešnej tlačovej konferencie s jednou zo žien, ktoré v pondelok prepustilo palestínske hnutie Hamas po viac ako dvoch týždňoch, keď ich držalo ako rukojemníkov s ďalšími dvoma stovkami ľudí. Osemdesiatpäťročná Jocheved Lifšicová totiž pred novinármi povedala, že sa Hamas o rukojemníkov dobre staral, a kritizovala izraelskú vládu, že nedokázala útoku stoviek ozbrojencov na Izrael zo 7. októbra zabrániť.

 Verejnoprávna stanica Kan označila za chybu, že izraelskí experti na PR nechali usporiadať tlačovú konferenciu s Lifšicovou. Podľa stanice Kan teraz medzinárodné médiá píšu správy o "láskavej starostlivosti Hamasu o rukojemníkov". Eddie Rothstein píšuci do denníka Israel Hajom označil tlačovú konferenciu za "propagandistické víťazstvo Hamasu". Tiež napríklad reportérka televízie Channel 12 Daphna Lielová uviedla, že vystúpenie Lifšicovej pred novinármi mohlo byť "lepšie zorganizované".

Denník Haarec dnes citoval aj z kritiky, ktorú unesená a v pondelok večer prepustená žena adresovala izraelskej armáde a tajnej službe Šin Bet. Tie podľa nej preukázali "nedostatok znalostí". Podľa nej oni, ani vláda nebrali vážne signály prichádzajúce z Pásma Gazy. "Odpálili elektronický plot, ten špeciálny plot, ktorého stavba stála 2,5 miliardy dolárov, ale ktorý bol k ničomu," uviedla Lifšicová. Podľa skorších správ servera The Times of Israel stála stavba plotu v prepočte 1,1 miliardy dolárov.

Žena však tiež popísala, aký hrozný bol útok ozbrojencov z Hamasu zo 7. októbra na ich kibuc. Povedala tiež, že ju únoscovia bili palicami a že "si prešla peklom". Uviedla ale tiež, že únoscovia im každé dva až tri dni posielali lekára a že zdravotník im priniesol potrebné lieky. Reportérka Lielová však k lekárskej starostlivosti uviedla, že je jasné, že ju únoscovia poskytovali preto, aby "udržali nažive a v poriadku svoje tromfy na konanie, a nie preto, že "majú láskavé srdcia".

Denník The Guardian dnes tiež napísal, že Lifšicová sa pri prepúšťaní otočila k maskovanému členovi Hamasu, ktorému podala ruku a povedala "Šalom" (čo je hebrejský pozdrav a v preklade to znamená mier).

Lifšicová s manželom, ktorý je stále únoscami zadržiavaný, v minulosti pritom pomáhali Palestínčanom z Pásma Gazy, povedal ich vnuk agentúre Reuters. "Sú to ľudskoprávni aktivisti, mierové aktivisti," povedal Daniel Lifšic. "Viac ako dekádu sa starali o chorých Palestínčanov z Gazy a každý týždeň ich vozili z prechodu Erez do nemocníc v Izraeli na liečbu rôznych chorôb, vrátane rakoviny," dodal.