Popredný nemecký novinár údajne dostával peniaze od Ruska za prácu v prospech Kremľa

Popredný nemecký novinár údajne dostával peniaze od Ruska za prácu v prospech Kremľa Ilustr. foto: Facebook V. Putin

Popredný nemecký publicista a novinár Hubert Seipel podľa Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) dostával od oligarchu blízkeho ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi peniaze za prácu na dvoch knihách, ktoré podľa mnohých vyznievajú v prospech šéfa Kremľa. Informuje o tom okrem iného britský denník The Guardian.

Seipel prostredníctvom utajovaných platieb z daňových rajov od firiem napojených na miliardára Alexeja Mordašova po častiach získal najmenej 600.000 eur. Podľa dokumentov, ktoré novinári z ICIJ získali, bolo cieľom ho podporiť v práci na dvoch knihách o Putinovi. Podľa denníka The Washington Post Rusko využilo tradičné taktiky, keď si vydržiava vplyvných ľudí, ktorí majú vplyv na verejnú mienku a ktorí o ňom môžu vo svete šíriť pozitívny obraz. The Guardian píše, že ide o jeden z prvých prípadov, keď je s touto taktikou spájaný významný západný novinár.

Seipel, autor mnohých filmových dokumentov vyrobených pre nemecké verejnoprávne televízie, je jedným z mála novinárov, ktorí bývali priamo a pravidelne v kontakte s Putinom. Priznáva, že dostával peniaze z účtov spájaných s Mordašovom, väčšinovým vlastníkom hutníckej spoločnosti Severstal, ktorý je kvôli blízkym väzbám na Kremeľ na západnom sankčnom zozname. Neuviedol však, akú vysokú čiastku získal. Povedal, že platby od Mordašova sa týkali "výhradne kníh", a zdôraznil, že zostal nestranný. Podľa všetkého ide o biografiu z roku 2015 nazvanú Putin. V zákulisí moci a knihu z roku 2021 Putinova moc. Prečo Európa potrebuje Rusko.

Seipel odmieta obvinenia, že pôsobil ako "novinársky tajný agent" s prokremeľskými a protiamerickými postojmi. Zdôrazňuje, že počas svojej dlhej kariéry naňho nikdy nepadlo podozrenie, že by jeho diela, za ktoré získal množstvo novinárskych cien, boli neobjektívne. The Guardian pripomína, že už v minulosti sa na jeho adresu objavovali výhrady, že je proruský. V roku 2021 v jednom rozhlasovom rozhovore poprel, že by dostával peniaze z Ruska výmenou za pozitívne spravodajstvo o tejto krajine.

Prestížne hamburské vydavateľstvo Hoffmann und Campe, kde obe knihy o Putinovi vyšli, uviedlo, že o platbách Seipelovi od ruského oligarchu nevedelo.

Informácie o platbách ICIJ a nemecká investigatívna skupina Paper Trail Media získali z dokumentov týkajúcich sa finančných machinácií na Cypre. Je medzi nimi napríklad sponzorská zmluva podpísaná v roku 2018 Seipelom a riaditeľom spoločnosti De Vere Worldwide Corp registrovanej na Britských Panenských ostrovoch. Skutočným vlastníkom tejto firmy bol vtedy vysokopostavený manažér Mordašovovej skupiny Severstal. Okrem platby mal Seipel podľa zmluvy získať logistickú a organizačnú podporu počas výskumu v Rusku a zmluva mu tiež zaručovala, že môže pracovať nezávisle.