Orbánova strana navrhla zákon proti zahraničnému vplyvu v Maďarsku

Orbánova strana navrhla zákon proti zahraničnému vplyvu v Maďarsku Ilustr. foto: Omediach.com

Maďarská vládnuca strana Fidesz premiéra Viktora Orbána poslala do parlamentu návrh zákona, ktorý má podľa nej obmedziť zahraničný vplyv na politické dianie v krajine. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej návrh prichádza v čase, keď Fidesz pritvrdzuje kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Kritici návrhu, ku ktorého prijatiu má vláda v parlamente pohodlnú väčšinu hlasov, sa obávajú ďalšieho obmedzovania nezávislých médií či opozičných politických zoskupení.

Zákon o "ochrane národnej suverenity" podľa Reuters iniciuje vznik nového orgánu, ktorý má odhaľovať a riešiť možné riziká zahraničného vplyvu na politiku. Norma tiež počíta s trestami až do troch rokov väzenia za porušenie zákazu zahraničného financovania pre strany a ďalšie zoskupenia kandidujúce vo voľbách.

Orbánova národno-konzervatívna vláda je dlhodobo v spore s Európskou komisiou i s radom členských štátov Európskej únie kvôli obmedzovaniu nezávislosti justície, akademických slobôd, činnosti mimovládnych organizácií či plurality médií v krajine. Maďarský premiér tvrdí, že sa ho opozícia snaží odstaviť od moci za pomoci peňazí zo zahraničia, najmä od amerického miliardára a filantropa maďarského pôvodu Georgea Sorosa. Opozičné skupiny či kritické médiá naproti tomu v novom návrhu vidia ďalšiu snahu o obmedzenie svojej činnosti.

Orbán je pri moci od roku 2010 a v minuloročných voľbách s prevahou obhájil parlamentnú väčšinu, keď postavil kampaň na obhajobe maďarských národných záujmov a kritike EÚ. Už v minulosti presadil zákon namierený proti mimovládnym organizáciám získavajúcim financie zo zahraničia. Súd EÚ v roku 2020 rozhodol, že zákon je v rozpore s právom Únie a Maďarsko ho potom obmenilo.