Ruskú novinárku vypočúvali po tom, čo ohlásila zámer kandidovať na prezidentku

Ruskú novinárku vypočúvali po tom, čo ohlásila zámer kandidovať na prezidentku Foto: duntsova2024.ru

Ruskú regionálnu novinárku Jekaterinu Duncovovú, ktorá minulý týždeň ohlásila zámer kandidovať v ruských prezidentských voľbách, vypočúvali vyšetrovatelia z ruskej prokuratúry a pýtali sa jej na jej kandidatúru a vzťah k ruským aktivitám na Ukrajine.

Duncovová, ktorá do svojho oznámenia nebola príliš známa, to popísala nezávislému ruskému portálu Agentstvo. Na svojom predvolebnom webe vyzýva na ukončenie bojov na Ukrajine.

Duncovová na svojom predvolebnom portáli o sebe uvádza, že má 40 rokov, žije v meste Ržev západne od Moskvy a v minulosti bola mestskou zastupiteľkou.

Podľa informácií na sociálnej sieti VKontakte od roku 2003 pracuje v miestnych médiách. Súdiac podľa príspevkov na tej istej sociálnej sieti v minulosti aktívne podporovala miestneho najvplyvnejšieho člena vládnucej prokremeľskej strany Jednotné Rusko Romana Krylova, podotkol portál Agentstvo. V roku 2020 okrem toho vyzývala na podporu zmien ruskej ústavy. Vďaka týmto odhlasovaným úpravám môže zostať Putin prezidentom až do roku 2036.

Na svojom predvolebnom portáli pritom Duncovová kritizuje, že Putin má v Rusku prakticky neobmedzené právomoci. "Miestna samospráva je prakticky zlikvidovaná a v obrovskom štáte o všetkom rozhoduje jeden človek," píše sa na jej webe.

Putin svoju kandidatúru vo voľbách ešte oficiálne neoznámil. Zámer kandidovať v ruských prezidentských voľbách v minulých dňoch naproti tomu ohlásil bývalý veliteľ proruských separatistov na ukrajinskom Donbase Igor Girkin, ktorého vlani holandský súd v neprítomnosti odsúdil na doživotie kvôli podielu na vražde 298 ľudí na palube malajzijského lietadla. Predvolebnú kampaň začal aj bývalý moskovský zastupiteľ Boris Naděždin, ktorý chce kandidovať za stredopravicovú Občiansku iniciatívu.