Denník Gazeta Wyborcza sa ospravedlnil za článok, v ktorom sa novinár priznal, že ubližoval ženám

Denník Gazeta Wyborcza sa ospravedlnil za článok, v ktorom sa novinár priznal, že ubližoval ženám Ilustr. foto: Omediach.com

Poľský denník Gazeta Wyborcza sa ospravedlnil za víkendové zverejnenie textu svojho novinára, v ktorom sa autor priznáva k tomu, že ubližoval ženám. Ospravedlnenie redakcie nasledovalo po tom, čo na "kajúcne" priznanie dotknuto zareagovala jedna z obetí niekdajšieho sexuálneho napadnutia, novinárka Karolina Rogaská z poľského vydania časopisu Newsweek. Konzervatívne denníky teraz píšu o sexuálnom škandále v redakcii liberálneho denníka.

"Ospravedlňujeme sa za zverejnenie textu Marcina Konckého, odstraňujeme ho z internetu. Čitateľky a čitatelia majú právo sa cítiť pobúrení a sklamaní. Urobili sme chybu," píše Gazeta Wyborcza na svojom webe o texte, ktorý je v súčasnosti v plnom znení dostupný len na inom, platenom webe iného média. Autor, pôsobiaci v denníku ako investigatívny reportér a v roku 2007 ocenený titulom Novinár roka sa v texte doznáva k závislosti od alkoholu, k zlému zaobchádzaniu so ženami a zanedbávaniu vlastnej dcéry, ale svoje počínanie sa snaží ospravedlniť traumou z bratovej smrti.

"Uvedomujeme si - bohužiaľ až spätne - že toto zverejnenie ublížilo osobám, ktoré sa nie z vlastnej vôle stali jeho hrdinkami. Jednou z nich je Karolina Rogaská, ktorá sa v sobotu obšírne vyjadrila na facebooku," dodal denník s tým, že preveruje zlyhanie redakčných mechanizmov. Koncki bol odstavený od práce kvôli zneužitiu dôvery redakcie, pred ktorou zatajil, že kvôli obvineniam vzneseným Rogaskou musel prestať prednášať na škole reportérov. Denník pripustil, že autor mohol svojou "spoveďou" ospravedlňovať vlastné počínanie.

Sám autor teraz tvrdí, že redakcia vedela, čoho sa dopustil, a že svojim textom chcel len ukázať iným mužom cestu k náprave.

"Nemôžem už mlčať, hoci viem, že to môže viesť k lynčovaniu. Bohužiaľ viem, ako sa zaobchádza s obeťami. Ale mám už dosť, som unavená kultom páchateľov. Tým, že ľudia čítajú Konckého text a aplaudujú mu bez toho, aby sa zamýšľali nad tým, čo je s desiatkami obetí, ktoré v ňom menuje,“ napísala Rogaská na facebooku. "Prečo si priamo nenapísal to, čo si urobil mne a iným ženám? Prečo si nenapísal, že si ignoroval moje početné NIE?" pýta sa autora "spovede". Podľa nej sa autor míňa s pravdou, pretože nebola jeho správaním "prekvapená", ale zhnusená. A z nasledujúceho diania získala dojem, že dotyčnému ide len o "zbieranie materiálu" pre text, "stvorený len zo strachu, že pravda aj tak vyjde najavo, a tak ju treba predstihnúť".