Odstúpenie Šimkovičovej žiada už aj Akademický senát VŠMU

Odstúpenie Šimkovičovej žiada už aj Akademický senát VŠMU Foto: Facebook Martina Šimkovičová

Len málo politikov vyvoláva svojimi kontroverznými a homofóbnymi vyhláseniami toľko kritiky ako Martina Šimkovičová, ktorá je dlhodobo jednou z hlavných tvárí proruskej dezinformačnej scény. Pod petíciu za jej odstúpenie sa do okamihu výjdenia tohto článku podpísalo takmer 170 tisíc ľudí. K výzve za odstúpenie Martiny Šimkovičovej z postu ministerky kultúry sa dnes pripojil aj Akademický senát Vysokej školy múzických umení.

 "Akademický senát VŠMU ostro odsudzuje formu i obsah komunikácie Ministerstva kultúry SR, ktorá odvádza pozornosť od riešenia naliehavých problémov personálne i finančne poddimenzovaného sektora kultúry prostredníctvom šírenia nenávisti voči LGBTI+ ľuďom a organizáciám a účelovou manipuláciou s faktami," píše Akademický senát VŠMU vo vyhlásení.

Odporúčame aj: Šimkovičová neverí 160 tisíc podpisom pod petíciou, s Machalom podala trestné oznámenie

Ministerka kultúry Šimkovičová a jej politickí partneri si podľa senátu zamieňajú službu sfére kultúry s mocenským ovládnutím inštitúcií. "Namiesto relevantných analýz pripravených v súčinnosti s odbornou verejnosťou sa ministerka vyhýba priamej diskusii. Skupina poslancov NR SR navrhuje legislatívne kroky, ktoré sú hrubým zásahom do jestvujúcich a funkčných systémov podpory kultúry z verejných zdrojov: zlúčenie Fondu na podporu umenia, Audiovizuálneho fondu a Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, rozdelenie Rozhlasu a televízie Slovenska."

Odporúčame aj: Šimkovičová je roky nástrojom proruskej dezinfoscény

Vysoká škola múzických umení ako akademická inštitúcia, pripravujúca študentstvo pre oblasť kultúry a umenia, sa voči osobným praktikám ministerky Šimkovičovej aj neodborným a nevyargumentovaným legislatívnym krokom ostro ohradzuje a pripája sa aj k výzve na odstúpenie ministerky pre absenciu osobnostných i odborných kvalít pre výkon verejnej funkcie.