Zomrel novinár, publicista a pedagóg Juraj Alner

Zomrel novinár, publicista a pedagóg Juraj Alner Ilustr. foto: Omediach.com

Dnes 31. januára vo veku 86 rokov zomrel novinár, publicista a pedagóg Juraj Alner. O úmrtí informuje RTVS aj Academia Istropolitana Nova, s ktorou spolupracoval.

Juraj Alner bol novinár, ktorý prednášal na slovenských aj európskych univerzitách, bol dopisovateľom rakúskych a luxemburských periodík. Celý život bol obhajcom európskych hodnôt humanizmu.

Foto: memoryofnations.sk

Juraj Alner* sa narodil 23. júla 1937 v Kladne. Po krátkej dobe sa však s rodičmi presťahoval do Ružomberka, kde jeho starý otec viedol textilnú továreň. Bol vychovávaný v tolerantnom a viacjazyčnom prostredí. Vo veku štyroch rokov mu zomrel otec.

Vďaka kresťanskej výchove si ako dieťa neuvedomoval svoj židovský pôvod. V čase druhej svetovej vojny bolo Jurajovmu starému otcovi umožnené získať výnimku ako jednému z najlepších odborníkov v továrni, čím sa s rodinou vyhli prvej vlne deportácií v roku 1942. „Ako už mnohí predo mnou povedali, nám vlastne až Hitler pripomenul, že sme Židia,“ poznamenal o rodinnom židovskom pôvode.

Po obsadení ľudáckeho Slovenského štátu nemeckou armádou o dva roky neskôr, sa jedinou šancou na prežitie stal pre jeho rodinu útek. Juraj sa s nimi ukrýval na rôznych miestach stredného Slovenska až do oslobodenia: „Bolo veľmi mnoho ľudí na slovenskom vidieku, ktorí nasadili vlastný život, aby pomohli úplne cudzím ľuďom.“

Po vojne sa presťahovali do Bratislavy, kde zažívali ďalšie príkoria. Jurajovho nevlastného otca totiž zatkli a bol odsúdený na mnohoročné väzenie. Napriek problémom sa mu podarilo dostať na vysokú školu a získať vzdelanie. Kvôli režimu pracoval v Krupine v závode Fatra, neskôr ako učiteľ najprv v Krupine, a následne v Banskej Bystrici.

V 60. rokoch prešiel do redakcie Ľudu v Bratislave a angažoval sa aj v Strane slovenskej obrody, ktorá bola bola premenovaná na Demokratickú stranu. Vpád vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 ho prinútil emigrovať do USA, odkiaľ sa neskôr kvôli rodine vrátil. Sedem rokov pracoval v tlačiarni a koncom 70. rokov sa za kurióznych okolností dostal na miesto knihovníka na Vysokú školu múzických umení. Po páde komunistického režimu získal opäť post v časopise Ľud, kde od roku 1990 pôsobil ako šéfredaktor.

Keď sa Ľud vrátil k názvu Čas, bol šéfredaktorom novín a členom DS. Keď strana predala noviny rakúskemu investorovi vznikol Nový čas a Alner odišiel do Národnej obrody, kde bol komentátor až do roku 1997. V roku 1992 založil Asociáciu slovenských novinárov, bol jej predsedom a až do smrti čestným predsedom. Asociácia má sídlo v Bruseli a jej členovia sa hlásia k ideám spoločnej Európy budovanej na hodnotách demokracie, spolupatričnosti a humanizmu.

*Spracované podľa memoryofnations.sk