Mladí smeráci šli podať trestné oznámenie, no nevedeli poriadne ani na koho (VIDEO)

Mladí smeráci šli podať trestné oznámenie, no nevedeli poriadne ani na koho (VIDEO) Reprofoto facebook Smer-SD

Po podaní trestného oznámenia mladí smeráci na čele s Erikom Kaliňákom a Jurajom Gedrom informovali, že podali trestné oznámenie na novinára a komentátora Denníka N Martina Milana Šimečku. V avize však písali, že podávajú trestné oznámenie na Michala Šimečku, predsedu Progresívneho Slovenska.

Oznámenie na generálnej prokuratúre za „hanobenie národa“ a „za Šimečkove ostatné výroky na adresu slovenského národa“ podal vedúci úradu vlády Juraj Gedra, predseda zboru poradcov premiéra Erik Kaliňák, štátny tajomník ministerstva obrany Melicher a poslanec Richard Glück.

Gedra povedal, že nikdy nebudú akceptovať výroky Šimečku o tom, že slovenský národ je zbabelý, ktoré vraj hecujú ľudí do občianskeho konfliktu. „Je to len zbytočné a nedôstojné prilievanie oleja do ohňa, ktoré môže skončiť rôznym spôsobom,“ povedal Gedra.

Na tlačovke mladí smeráci hovoria aj o červených čiariach, ktoré chcú stanoviť pre novinárov:


"Ak si dnešná mladá generácia nevedela predstaviť, prečo sa ľudia na Slovensku začiatkom 70. rokov (alebo v 40. rokoch, alebo v 90. rokoch) začali správať ako zbabelci a zakrývali svoju amorálnosť aroganciou, dnes to môžu sledovať v priamom prenose. Stačí si pozrieť jednu hodinu debaty v parlamente,“ napísal Šimečka v komentári Listy môjho otca z roku 1972 a dnešok, v ktorom porovnáva vzdor počas normalizácie a v týchto dňoch: „Dnešok je iný. Dnešné protesty poskytujú mnohým ľuďom okamžitú útechu a pocit, že nie sú sami. To im dodáva odvahu, ktorá je obdivuhodná a v slovenských dejinách nevídaná. Vtedy sa Husákovmu režimu podarilo zastrašiť spoločnosť a zničiť všetky prejavy vzdoru, čím ju presvedčil, že odpor nemá zmysel a treba sa prispôsobiť. Preto je dnes také dôležité vzdorovať – verejne aj súkromne. Demokratická časť spoločnosti sa tak navzájom posilňuje a barbari sa časom môžu unaviť. Bude to súboj vo vytrvalosti.“

Reakcia Martina Milana Šimečku:

Na trestné oznámenie eagoval aj predseda PS Michal Šimečka. „Môjho otca za jeho názory prenasledovali komunisti, Mečiar a teraz sa pridáva aj Smer. Neprekvapuje ma to. Komunistov, Mečiara aj Fica spája tá istá DNA,“ napísal predseda PS. „Smer ovládol políciu, ide ovládnuť SIS, teraz útočí na nezávislých novinárov. A úplne nezmyselne do toho zaťahuje aj mňa ako opozičného politika. Je to lacná demonštrácia sily a pokus o odpútanie pozornosti od ich vlastných káuz. ... Pýtam sa, či títo štyria ľudia platení z daní občanov nemajú na práci nič lepšie, ako šikanovať novinárov. Mám za to, že ľudia na Slovensku čelia desiatkam vážnych problémov, ktorým by sa mohli a mali títo politici venovať prioritne,“ dodal Michal Šimečka.

K trestnému oznámeniu sa vyjadril aj šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný: "Som presvedčený, že ešte stále nie sme v situácii ako v Rusku, Bielorusku či Husákovskom Československu, ktoré tak velebí Robert Fico. Neverím, že Martina M. Šimečku budú naozaj stíhať, a už vôbec, že by ho za názor zavreli. Robert Fico však za posledné mesiace zvalcoval už veľkú časť našej slobody a normálnosti. Vymenili dosť veľa ľudí a mnohých zastrašili. Vylúčiť sa preto nedá nič."