Súdny dvor EÚ priznal Kočnerovi odškodné 2000 eur

Súdny dvor EÚ priznal Kočnerovi odškodné 2000 eur Ilustr. foto: Aktuality.sk

Súdny dvor Európskej únie zrušil rozsudok súdu nižšej inštancie v prípade ochrany dát Mariana Kočnera v súvislosti so zverejnením informácií po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v roku 2018. Súd v rozsudku uviedol, že Kočner musí dokázať len to, že bolo zasiahnuté do jeho súkromia, a nie to, či to zavinil Europol alebo slovenské orgány. Najvyšší súd EÚ to dnes uviedol v tlačovej správe.

Kočner žaloval Europol za údajný únik informácií. Tvrdil, že európska policajná agentúra mohla za to, že sa v slovenských médiách v čase vyšetrovania Kuciakovej vraždy objavili citlivé informácie o jeho osobe, vrátane intímnej komunikácie s partnerkou. Tvrdil tiež, že slovenské médiá ho označovali za mafiána kvôli tomu, že figuroval na "zozname mafiánov" Europolu. V septembri 2021 Všeobecný súd zamietol jeho žalobu.

"Europol a členský štát, v ktorom vznikla škoda v dôsledku protiprávneho spracovania údajov, ku ktorému došlo v rámci spolupráce týchto subjektov, sú za túto škodu spoločne a nerozdielne zodpovední," píše sa v správe k rozsudku. "Dotyčná fyzická osoba musí preukázať iba to, že v rámci spolupráce Europolu a dotknutého členského štátu došlo k protiprávnemu spracovaniu údajov, ktoré jej spôsobilo škodu," stojí ďalej.

Marianovi Kočnerovi súdny dvor priznal odškodné 2000 eur. Kočner predtým po Všeobecnom súde Súdneho dvora EÚ ako súdu nižšej inštancie žiadal odškodné 100.000 eur.

Slovenský súd prvej inštancie vlani v novom pojednávaní opätovne oslobodil Kočnera od obžaloby z objednania Kuciakovej vraždy, naopak vinnú z dojednania zločinu uznal Kočnerovu známu Alenu Zsuzsovú. Verdikt nie je právoplatný, prípadom sa znovu zaoberá najvyšší súd, ktorý v roku 2021 zrušil oslobodzujúci verdikt nižšieho súdu nad Kočnerom a Zsuzsovou. Kočner si odpykáva devätnásťročný trest väzenia za falšovanie zmeniek.